Unde vrea Ucraina să lovească

16 9 А 1

Reuters susține că a aflat despre o listă de obiective militare rusești pe care Ucraina intenționează să le lovească dacă primește permisiunea aliaților săi. Ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, potrivit agenției, a transmis lista omologilor săi americani. În prima etapă a consultărilor privind posibilitatea utilizării rachetelor americane ATACMS pentru a lovi Rusia, accentul a fost pus pe bazele aeriene. Cu toate acestea, Statele Unite au explicat că Rusia a desfășurat 90% din avioanele sale care bombardează Ucraina în baze militare situate la mai mult de 300 de kilometri distanță de Ucraina. Apoi, Ucraina a schimbat lista obiectelor care ar putea fi distruse de rachetele occidentale. Acum se referă la locuri de concentrare a trupelor, centre de comandă, baze de combustibil etc. Cu toate acestea, agenția scrie că oficialii americani nu sunt siguri de eficiența unui astfel de permis, deoarece nu există multe rachete americane la dispoziția forțelor armate și în arsenalul american în general. Numărul lor scăzut este puțin probabil să ducă la o schimbare serioasă a situației de pe front și cu potențialul rusesc folosit în războiul din Ucraina.

Cu toate acestea, în plus față de rachetele americane, există și rachete britanice Storm Shadow, pe care, pentru a le utiliza, Marea Britanie trebuie să obțină permisiunea SUA. Există, de asemenea, rachete similare fabricate în Franța, pe care Parisul ar putea permite Ucrainei să le utilizeze fără permisiunea prealabilă a Statelor Unite, deoarece acestea nu au componente americane.

Evident, problema modului de utilizare a rachetelor occidentale pentru a lovi obiective militare din Rusia ar putea fi discutată în marja Adunării Generale a ONU. Conform rezultatelor unei întâlniri între președintele american Joe Biden și premierul britanic Keir Starmer, fezabilitatea utilizării rachetelor occidentale împotriva teritoriului rus este pe cale să fie discutată.

Această problemă ar putea deveni, de asemenea, parte a așa-numitului plan de victorie pe care Volodymyr Zelenski  îl va prezenta lui Biden, Kamala Harris și Donald Trump. Însă actualul Președinte al SUA este cel care va lua decizia fundamentală cu privire la posibilitatea de a utiliza astfel de arme.

Există, de asemenea, posibilitatea ca Ucraina să nu primească permisiunea oficială de a utiliza rachete occidentale. În schimb, rachetele vor fi utilizate ad-hoc, dacă este vorba de o anumită instalație militară rusă a cărei funcționare este crucială pentru desfășurarea războiului ruso-ucrainean în următorii ani.

Adică, fără un anunț oficial din partea aliaților occidentali că au dat Ucrainei permisiunea de a-și folosi rachetele, așa cum s-a întâmplat cu armele occidentale folosite în ofensiva Forțelor Armate Ucrainene în regiunea Kursk din Rusia.

La acel moment, reprezentanții țărilor occidentale au răspuns la observațiile Rusiei subliniind că armele occidentale furnizate Forțelor Armate Ucrainene au devenit arme ucrainene, iar Occidentul nu este responsabil pentru modul în care Ucraina le-a folosit. Această formulare poate fi aplicată și în cazul în care observăm rachete fabricate în Occident care lovesc Rusia.

Cu toate acestea, dacă acceptăm afirmația că majoritatea avioanelor care lovesc teritoriul ucrainean sunt într-adevăr localizate undeva dincolo de Ural și că atacurile asupra Ucrainei vor continua, atunci utilizarea rachetelor occidentale pentru a lovi obiective militare din Rusia va avea în primul rând o valoare simbolică.

Desigur, situația se poate schimba dramatic dacă numărul de rachete aflate în serviciul Forțelor de Apărare Ucrainene se modifică. Dar, după cum s-a văzut în cazul rachetelor ATACMS, este puțin probabil ca numărul acestor rachete să crească semnificativ în viitorul apropiat, remarcă agenția Reuters, citată de Canalul 24.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий