Unii au ajuns la „ecuatorul” secerișului, alții abia încep campania de recoltare

Screenshot_1

În regiune secerișul e în toi. După ploile din ultima decadă agricultorii se străduiesc să folosească eficient orice clipă de timp frumos. Nu au nevoie de lozinci, doar recolta de cereale valorează foarte mult pentru ei. Ea înseamnă și venit, și acoperirea cheltuielilor suportate. În Gospodăria „Spicul de aur” din raionul Noua Suliță combinele au ieșit în lan mai devreme ca în alți ani, dar, iată, din cauza ploilor campania recoltării s-a îndelungat.

– Pierderile din recoltă la treierat sunt minime, dispunem de tehnică bună și de mecanizatori cu experiență, însă boabele din spice trag mai puțin la cântar, spune adjunctul președintelui gospodăriei, Artiom Gligor. Obținem în medie câte 35-40 centnere la hectar. Evident că e mai puțin decât anul trecut. Dar și calitatea boabelor lasă de dorit. La Vancicăuți avem 240 hectare și cam tot atâtea – la Stroiești. Am ajuns, cum s-ar spune, la „ecuatorul” secerișului.

Dl Artiom Gligor a accentuat că veniturile gospodăriilor agricole din țară vor depinde de un singur factor. Dacă pentru export va fi prevăzută o cantitate mai mare de cereale, atunci și prețul la ele va fi mai mare. Iar dacă volumul exportului se va reduce, agricultorii vot fi nevoiți să vândă cerealele la prețurile pieții interne, care, desigur, vor fi mai mici.

În raionul Herța secerișul a început ceva mai târziu. După cum a menționat dl Alexandru Mihalcean, specialist principal la Direcția pentru dezvoltarea agroindustrială din cadrul Administrației Raionale de Stat, ritmul lucrărilor de recoltare este normal, iar recolta medie e sub nivelul de 50 centnere la hectar.

– Pot spune că în gospodăria noastră recolta este frumoasă. Abia am început lucrările de recoltare și rezultatele prealabile se schimbă, spune agronomul Firmei „Kolosok-2”, dl Vadim Bilâc.

Această firmă are un masiv cerealier de 1.200 hectare în trei raioane – Herța, Noua Suliță și Hliboca.

– Dispunem de tehnică bună și, dacă va fi timpul favorabil, sperăm că în decurs de 10 zile vom încheia secerișul, afirmă domnul Vadim Bilâc. Pentru o firmă agricolă ar fi minunat ca masivul cerealier să fie într-un singur loc, dar nu în satele a trei raioane, căci tehnica trebuie adusă dintr-un loc în altul, iar aceasta înseamnă cheltuieli în plus.

Agronomul Vadim Bilâc, ca și Artiom Gligor, a confirmat că rentabilitatea masivului cerealier depinde de volumul exportului. Și nu numai a celui cerealier.

– Dacă volumul exportului va fi mare, prețul de vânzare a grânelor, precum și a tuturor culturilor pentru export poate crește de trei ori. Iată de ce agricultorii noștri sunt cointeresați în extinderea pieții de desfacere a producției crescute de ei. Exportul întotdeauna aduce venit, în cazul dat și celor care cresc culturile agricole, a conchis domnul Vadim Bilâc.

În raionul Hliboca printre primii au început secerișul agricultorii din Gospodăria de fermier „Siret”, condusă de dl Vasyl Mykitiuk din Cerepcăuți. Mai întâi a fost recoltată rapița de toamnă, recolta fiind de 25-30 centnere la hectar. Terenurile însămânțate cu grâu și orz de toamnă sunt relativ mici – 40 și 20 hectare, dar fermierul speră la o recoltă bogată și strânsă fără pierderi.

Добавить комментарий