Uniunea Europeană își pregătește o școală de spioni

328519

Miniştrii Apărării şi de Externe din cele 25 de state membre semnatare ale pactului militar european PESCO s-au înțeles să înfiinţeze o şcoală comune de informaţii.

Acestea se înscriu în planurile care s-ar putea concretiza la un moment dat într-o „armată UE“, relevă EUobserver.

„Şcoala comună de informaţii a UE” va „oferi instruire în disciplinele de informaţii şi alte sectoare specifice personalului din acest domeniu din statele membre”, a anunţat Consiliul UE într-un comunicat remis după întâlnirea miniştrilor care a avut loc luni la Bruxelles. Potrivit Politico.eu, pregătirea agenţilor se va face în cooperare cu NATO şi cu serviciile de informaţii şi de securitate din cadrul blocului comunitar.

Înfiinţarea unei astfel de şcoli ar reprezenta un mare pas înainte pentru comunitatea de informaţii a blocului comunitar, adaugă publicaţia anterior citată.

Proiectul acestei academii de spionaj ar urma să fie condus de Grecia, care va fi sprijinită în acest demers de Cipru, două state membre UE cu legături apropiate cu Moscova. Iar această alegere vine în contextul în care tensiunile legate de operaţiunile de spionaj ale Rusiei în Europa, inclusiv în Balcanii de Vest, sunt în creştere.

Şcoala de spionaj reprezintă numai unul dintre cele 17 proiecte asupra cărora au căzut de acord miniştrii din toate statele membre cu excepţia Maltei, Danemarcei şi Regatului Unit.

Celelalte idei în cadrul pactului militar european numit Cooperarea Structurată Permanentă (PESCO) pornesc de la îmbunătăţirea instructajului şi a dotărilor şi merg până la impulsionarea operaţiunilor în domeniul maritim şi aerian.

Printre altele, Cehia, Franţa, Germania, Italia şi Spania ar urma fie responsabile de dezvoltarea unor noi drone militare până în 2025.

Dronele europene vor fi concepute astfel încât să poată efectua monitorizări la nivel terestru şi maritim.

Добавить комментарий