Miniștrii europeni de externe au pus luni bazele unui „cartier general militar” al Uniunii Europene, care va centraliza încă din această primăvară comandamentele anumitor misiuni externe, relatează AFP și AP citată de Agerpres.
Cele 28 de state au decis să creeze „în termen scurt o capacitate militară de planificare și de conducere în cadrul statului major al UE de la Bruxelles, care va fi însărcinată, la nivel strategic, cu planificarea și conducerea operațională a misiunilor militare cu mandat ne-executiv”, respectiv misiunile care nu sunt de luptă, se arată în textul adoptat.
Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externe şi Securitate a declarat că centrul va asigura o ”abordare mai eficientă a misiunilor de formare militară pe care le avem în prezent”.
„Încă din anii ’50 am avut dificultăți în a avansa în domeniul apărării, întrucât istoria UE a fost marcată mai curând de diviziune”, a mai spus șefa diplomației europene, Federica Mogherini. Ea a precizat că noua structură va deveni operațională în următoarele săptămâni și că în cadrul ei vor activa „în jur de 30 de persoane”.
Ministrul german al Apărării Ursula von der Leyen a declarat că statele membre care nu vor să facă parte din centru pot trimite observatori. ”Cei care nu sunt membri ai Uniunii Europene, ca de exemplu Norvegia sau britanicii, vor putea să se alăture selectiv anumitor proiecte sau misiuni”, a spus ea.
Londra se află printre cei care afirmă că UE ar trebui să nu risipească bani făcând lucruri asemănătoare cu cele pe care le face NATO. Ministrul britanic al Apărării Michael Fallon şi-a îndemnat, la sosirea la reuniune, partenerii europeni ”să coopereze mai îndeaproape cu NATO, pentru a evita dublări şi structuri inutile”.
Această unitate va conduce de la Bruxelles trei misiuni de formare a UE, alcătuite din aproximativ 600 de militari, desfășurate în prezent în Congo, Somalia și Malia, sub umbrela șefului de stat major european, generalul finlandez Esa Pullkkinen.
Cele trei misiuni miltiare executive ale UE (împotriva călăuzelor din Mediterana, a piraților din Cornul Africii și cea din Bosnia-Herțegovina) vor rămâne în continuare sub comanda cartierelor generale stabilite în statele membre.