S-au împlinit 75 de ani de la apariția primului număr al publicației, care de circa 4 decenii poartă titlul de „Zorile Bucovinei”. Este cel mai vechi ziar de expresie română din Ucraina. Sâmbăta trecută, în Palatul „Tineretul Bucovinei” din Cernăuți au avut loc festivitățile consacrate acestui eveniment important în viața comunității românești din ținutul nostru.
De la 15 februarie 1941 ziarul a trecut prin mai multe etape, s-a confruntat cu aceleași provocări și încercări ca și comunitatea românească din „dulcea Bucovină”. La început el a fost numit „Adevărul bolșevic”, ca apoi, după cel de-al Doilea război mondial, să devină dublaj în limba română al ziarului ucrainean „Bucovina Sovietică”. Atunci, în primii ani postbelici, redacția acestei publicații l-a avut în statele sale pe unul dintre cei mai mari poeți europeni din secolul al XX-lea, Paul Celan, care a deținut postul de traducător în limba română.
Primul număr al ziarului independent „Zorile Bucovinei”, care a preluat ștafeta de la dublajul în română a publicației regionale „Bucovina Sovietică”, a văzut lumina tiparului la 1 aprilie 1967. La crearea lui și-au adus din plin contribuția decanul scrisului românesc din Bucovina de nord din acea perioadă, Vasile Levițchi, redactorul-șef și „nănașul” unei noi pleiade de scriitori, o parte dintre ei trudind în anumite perioade de timp la noua publicație. Anume el i-a antrenat la ziaristică pe mai mulți profesori de română, care au devenit cunoscuți publiciști. De la începutul anilor 70 și până la finele secolului, redacția „Zorilor Bucovinei” a fost condusă de poetul Ion Chilaru, Gheorghe Mihalcean, iar în prezent, pe timpuri grele, cauzate de criza economică, de Nicolae Toma.
„Zorile Bucovinei” a fost o adevărată universitate pentru ziariștii și scriitorii români din ținutul bucovinean, publicația a educat o pleiadă întreagă de personalități de creație, printre ele fiind scriitorii Mircea Lutic, laureat al unor premii literare de prestigiu din Ucraina, România și Republica Moldova, Grigore Crigan, menționat cu premii pentru volumul de publicistică consacrat lui Eminescu și pentru traducerile din operele clasicului literaturii ucrainene Oles Honcear, Ion Crețu, Ilie T. Zegrea, Simion Gociu, Viorel Airinei, Mihail Huţcal, Ilie Olari, Tudor Andrieș, Maria Toacă, Dumitru Covalciuc, Ştefan Broască etc. Anume „Zorile Bucovinei” a fost acea publicație care, în perioada trecerii la grafia latină, a publicat abecedarul pentru copii – „Albinuța” lui Grigore Vieru.
„Zorile Bucovinei” este susținută de autoritățile din regiune și de partea română. Jubileul de 75 de ani ai „Zorilor Bucovinei” a fost o sărbătoare nu numai pentru acei, care și-au legat destinul de această publicație, ci și pentru cititorii ei. În următorul pătrar de veac să vedem această publicație în lumina zorilor unor noi timpuri mai bune pentru cetățeni și societate. Să-i fie glorios viitorul, cum i-a fost și trecutul.
Fotografii de Nicolae HAUCA