Comandantul suprem al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valerii Zalujnyi, a remarcat că războiul trece acum la o nouă etapă, și anume la etapa unui război „pozițional” de luptă statică și epuizantă.
Zalujnyi a declarat într-un interviu acordat publicației „The Economist” că această tranziție reprezintă o provocare serioasă pentru Ucraina. „Întârzierea este benefică pentru inamic, deoarece îi va da posibilitatea de a-și reface și de a-și construi potențialul militar. Prin urmare, în realitățile de astăzi, este extrem de important să înțelegem condițiile pentru posibila apariție a unei astfel de situații și să o prevenim pentru victoria noastră”, a subliniat el. Potrivit lui Zalujnyi, Forțele Armate ale Ucrainei au nevoie de capacități și tehnologii militare cheie pentru a ieși din acest tip de război. Cea mai importantă dintre acestea este puterea aeriană. „Controlul spațiului aerian” este necesar pentru operațiuni terestre de mare amploare. La începutul războiului, aveam 120 de avioane de luptă. Doar o treime dintre ele erau apte de utilizare”, a precizat comandantul-șef.
El a adăugat că a doua prioritate este războiul electronic, în special bruierea semnalelor de comunicare și navigație. Potrivit lui Valerii Zalujnyi, Ucraina are nevoie de un acces mai mare la informații electronice de la aliații săi, inclusiv la datele provenite de la mijloacele care colectează semnale de informații, și de extinderea liniilor de producție pentru sistemele ucrainene de război electronic.
Zalujnyi a numit războiul de contra-baterie, adică mijloacele de distrugere a artileriei inamice și tehnologiile de depășire a obstacolelor formate de mine, ca fiind a treia și, respectiv, a patra prioritate. Al cincilea și ultimul punct important, potrivit lui Valerii Zalujnyi, este constituirea de către Ucraina a rezervelor proprii. „Rusia nu ar trebui să fie subestimată. Ea a suferit pierderi grele și a cheltuit multă muniție. Dar va avea un avantaj în ceea ce privește armele, echipamentele, rachetele și muniția pentru o lungă perioadă de timp. Industria sa de apărare își intensifică producția în ciuda sancțiunilor fără precedent. Partenerii noștri din NATO își măresc, de asemenea, în mod dramatic capacitatea de producție. Dar acest lucru va dura cel puțin un an, iar în unele cazuri, cum ar fi avioanele și sistemele de control, doi ani”, a conchis Zalujnyi.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com