Unde au fost îngropate milioane de euro?
Viorel Iastremschi: „Fonduri s-au alocat, însă lucrurile nu se mişcă”
Considerată de locuitorii raionului Herţa o adevărată poartă de intrare în Europa, Vama „Diakivţi-Racovăţ”, arată dezolant.
Peste tot gunoaie, noroi şi şantiere de construcţie lăsate în paragină. Totul arată jalnic şi cu greu mai poţi crede că te afli la porţile Europei. Localnicii speră că imaginea tristă de acum va deveni în curând amintire. De fapt, trăiesc cu această speranţă de mai bine de cinci ani. Anume în anul 2010 PTF “Diakivţi-Racovăţ” a fost închis pentru efectuarea lucrărilor de renovare şi modernizare, în vederea aducerii la standardele Schengen. În acest scop UE a alocat milioane de euro. La acea vreme se vorbea că aceste lucrări vor dura în jur de 50 de zile. Din păcate, au trecut de atunci cinci ani, însă trecerea nu a fost redeschisă nici până în prezent. Contactat telephonic, şeful Administraţiei de Stat Herţa, Viorel Iastremschi ne-a relatat următoarele: “Sperăm că aceste lucrări vor fi finalizate în anul curent. Nu totul depinde de autorităţile raionale. Chiar ieri am avut o întâlnire cu parlamentarul Maksim Burbak care după ce a vizitat şantierul de construcţie a rămas şocat. UE a alocat banii necesari. La fel şi partea ucraineană şi-a adus contribuţia, însă lucrurile nu se mişcă. La început licitaţia a fost câştigată de o firmă din Kiev. Ulterior firma contractată a devenit SRL “Nadia”, director Vasile Bicer, care este responsabilă de construcţia Vămii. Probabil dl Bicer are multe contracte câştigate şi nu reuşeşte să facă faţă solicitărilor. Altfel nu-mi pot explica de ce batem pasul pe loc”, a explicat V. Iastremschi.
Lucrările de amenajare a Punctului internaţional de trecere a frontierei “Diakivţi- Racovăţ” se realizează în cadrul unui proiect transfrontalier finanţat de Uniunea Europeană. Şantierul de construcţie a fost vizitat de nenumărate ori de către parlamentari, guvernatori, senatori români şi alţi demnitari. De fiecare dată toţi exprimau convingerea că această problemă va fi rezoltavă în cel mai scurt timp. Acum termenul limită a fost stabilit pentru luna aprilie curent, însă după felul cum decurg lucrările cu greu dăm crezare acestor pronosticuri. Pe lângă clădirea propriu-zisă urmează să fie construite şi alte spaţii şi anexe în conformitate cu normativele europene. Partea română a finisat lucrările respective şi aşteaptă ca şi Ucraina să-şi îndeplinească angajamentele asumate. Oricum, cei mai dezavantajaţi rămân locuitorii raionului Herţa, care pentru a-şi vizita rudele şi prietenii din România sunt nevoiţi să parcurgă în plus zeci de kilometri pentru a trece frontiera pe la PTF “Porubne”. Pentru renovarea Punctelor de trecere a frontierei ”Diakivţi-Racovăţ” şi „Crasnoilsc-Vicovul de Sus” Uniunea Europeană a alocat 5,5 milioane de euro. Curios rămâne şi faptul de ce reabilitarea PTF “Diakivţi” nu a intrat până în prezent în atenţia organelor de drept. E vorba de milioane de euro care probabil s-au dus pe apa sâmbetei.