Între două date importante – 140 de ani de la moartea genialului compozitor român, Ciprian Porumbescu, și împlinirea a 134 de ani de la trecerea în nemurire a Poetului nostru național, Mihai Eminescu, la Palatul Național al românilor din Cernăuți a avut loc ordinara ședință a Cenaclului literar transfrontalier „Mașina cu poeți” (Cernăuți-Suceava). Ședința Cenaclului literar a început cu două piese de Ciprian Porumbescu, interpretate la pian de Lilia Holomeniuk-Gherman, artistă emerită a Ucrainei. Ștafeta muzicală a continuat cu două cântece pe versuri de Eminescu în interpretarea lui Dumitru Caulea și Carolina Jitaru, iar profesoara și interpreta Felicia Oblezniuc de la Câmpulung a armonizat recitalul de poezie cu un cântec popular românesc.
Moderatorii ședinței, Nicolae Șapcă (Cernăuți) și Constantin Horboveanu (Suceava), au oferit pe rând cuvântul – când gazdelor, când oaspeților din mai multe localități ale României – Suceava, Fălticeni, Pojorâta, Câmpulung, Vatra Dornei și Dorohoi. De la Iași a venit la Cernăuți poeta Elena Mândru. La precedenta ședință a Cenaclului „Mașina cu poeți” din ultima duminică a lunii mai de la Berchișești (România) ea a declarat că dorește foarte mult să viziteze Cernăuțiul – orașul debutului literar al lui Mihai Eminescu. Mai toți participanții la ședința cenaclului au vorbit sau au citit versuri consacrate Luceafărului poeziei românești. Tema eminesciană a fost abordată și de scriitorii cernăuțeni Maria Toacă și Dragoș Olaru. Atmosfera în care a dăinuit cuvântul artistic a fost susținută de oaspeții din România: Valerian Bedrule, Gheorghe Varganici, George Sauciuc, Paraschiva și Ion Abutnăriței, Andrei Breabăn, Vasile Adăscăliței, Cezar Straton, Gabriela Braha, Vasile Aioanei, Constantin Horboveanu, Gabriel Todică, Monica Buhac, precum și de gazde: Nicolae Șapcă, Vasile Bâcu, Gheorghe Ungureanu, Gheorghe Bodnariuc, Vasile Carlașciuc, Ilie Tomiuc, Dumitru Zaidel, Natalia-Camelia Proțiuc, Sofia Roșca, Eliza Selețchi, Tatiana Golciuc.
Ședința Cenaclului transfrontalier „Mașina cu poeți” de la Cernăuți din preajma zilei de comemorare a Luceafărului poeziei românești a confirmat afirmația: „Să-i mulțumim lui Eminescu că s-a născut român”.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com