Dansul înseamnă tinerețe. Anume tinerii mențin hora satului, datina străbună.
Dansul este o artă colectivă, când mișcările ritmice exprimă bucuriile și sentimentele trăite în comun. Iar pentru crearea unui ansamblu coregrafic este nevoie de tineri deosebiți, cu har. Viața a demonstrat că satele cu mult tineret au noroc și de colective de dansuri. Or, coregrafia, ca gen de artă, este un indicator al vieții culturale a unei localități.
Satele românești din regiunea noastră sunt proslăvite și prin colectivele de dansuri populare și se mândresc prin faptul că și-au scos tineretul pe scenă ca să-l admire o lume întreagă. La Pătrăuții de Jos, raionul Storojineț, activează Ansamblul „Mugurel”, la Voloca, raionul Hliboca – Ansamblul „Mărțișor”, la Horbova, raionul Herța – Ansamblul „Alunelul”, la Dinăuți, raionul Noua Suliță – Ansamblul „Bucuria”. Este o listă mare, pur și simplu aceste colective sunt bine cunoscute și peste hotare. După cum ați observat, mai toate denumirile acestor colective artistice coregrafice țin de un anumit anotimp – de primăvară, când, odată cu natura, triumfă și cele mai nobile sentimente ale omului.
Colectivele enumerate au multe diplome și distincții de laureat, iar Ansamblul de dansuri „Bucuria” din Dinăuți a inițiat și desfășoară la el acasă Festivalul Internațional „Bucuria Neamului” și, de la un an la altul, în hora tradițională din Dinăuți se prind tot mai mulți participanți.
Dansul înseamnă tinerețe și dacă într-un sat există tineret și un ansamblu coregrafic, înseamnă că această localitate are viitor.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com