Istoricul zilei: 15 decembrie
La 15 decembrie 1914, la Cernăuţi s-a născut Ion Bostan, unul dintre cei mai importanţi regizori români de film documentar.
Tatăl viitorului regizor de film a fost medic militar, iar mama sa – filolog. Copilăria i-a fost grea. Au urmat ani de bejenie, o adolescență petrecută la Chilia Nouă. Drumurile vieții l-au adus de timpuriu în București. La 16 ani Ion Bostan a început să scrie articole la „Ziarul științelor și al călătoriilor”, unde avea să colaboreze vreme îndelungată.
La vârsta de 30 de ani a intrat în lumea cinematografului. Primii săi profesori într-ale filmului au fost regizorii Paul Călinescu și Jean Mihail, iar prima activitate concretă a fost un stagiu de patru ani ca asistent de regie al acestora. A fost asistent la filmele „România 1945” și „Floarea reginei” și regizor secund la filmul de lungmetraj „Răsună valea”, având contribuții chiar la subiectul narațiunii cinematografice.
Ion Bostan a lucrat la Studioul de filme documentare „Sahia” încă de la înființare (1950), ani în care a urmat şi un curs de specializare în regia cinematografică la Moscova, sub îndrumarea unor cineaști marcanţi, precum Lev Kuleşov, Vsevolod Pudovkin, Oleksandr Dovjenko, Mark Donskoi.
În cei 43 de ani de carieră a creat 124 de filme, inclusiv „Pictorul Nicolae Grigorescu”, „Theodor Aman”, „Uciderea pruncilor”, „Cetatea Histria”, „Callatis”, „Dracula — legendă și adevăr”, „Livenii lui Enescu”, „Mărturii despre Enescu”, „Cerul străbunilor”, „Soarele azi”, „Marele Univers”, „Histria”, „Heracleea și lebedele”, „Delta — sanctuar al naturii” – un serial în 13 episoade. Ion Bostan a realizat circa 50 de filme în Deltă, unde s-a ascuns, zile la rând, săptămâni, printre tufișuri, „singur printre pelicani”, pentru a surprinde viața secretă a vietăților din zonă.
Ilustrul critic francez, Georges Sadoul, a recunoscut: „Școala românească de scurtmetraj a devenit pentru mine o realitate vie și captivantă, de care vor trebui să țină seama de acum înainte suporterii acestui gen dificil. Regizorul Ion Bostan a avut un rol hotărâtor în atingerea acelor culmi”.
Regizor de film documentar Ion Bostan s-a stins din viaţă în 1992.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com