VESTITORI AI SOSIRII PRIMĂVERII SPIRITUALE

7 03 F 5
Talisman protector al românilor
Festivalul „Mărțișor”, desfășurat sub egida Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina „Mihai Eminescu”, a ajuns la cea de a 28-a ediție. În prima duminică a lunii martie el și-a adunat în sala Palatului Academic din Cernăuți publicul fidel și a însuflețit să iasă în scenă unele dintre cele mai bune colective de amatori din mai multe localități românești ale regiunii. Ca și precedentele festivaluri, actualul a avut un scop de caritate: s-au adunat bani pentru necesitățile apărătorilor de etnie română, aflați pe frontul din estul Ucrainei. Președintele Societății „Mihai Eminescu”, Vasile Bâcu, a anunțat chiar de la bun început că la Festivalul „Florile Dalbe” de la finele anului trecut au fost adunate 4.780 de grivne. La această sumă s-au mai adăugat 3 mii de grivne, donate de Societatea „Doamnele Române” și întreaga sumă a fost înmânată unui militar grav rănit din Ținutul Herței. Participanții la festival au cinstit printr-un minut de reculegere memoria celor 1.500 de bucovineni căzuți pe câmpul de luptă și a activiștilor Societății „Mihai Eminescu”, Nicolae Mintecu, profesor de română și rapsod popular, și Nicolae Toma, redactorul-șef al „Zorilor Bucovinei”, plecați recent la cele veșnice.
În mesajul său de salut, Consulul General al României la Cernăuți, Irina Loredana Stănculescu, a menționat că Mărțișorul, ca simbol al purității, dragostei și sacrificiului, precum și ca talisman protector al românilor, este inclus în Lista elementelor patrimoniului cultural imaterial a UNESCO.
7 03 F 6
Moderatorii evenimentului, Marinela Cârciu și Cătălin Șcerbaniuc, au început să dirijeze „parada” talentelor populare. Onoarea de a deschide festivalul i s-a acordat unui colectiv artistic de copii cu denumirea „de primăvară” – „Mugurel” – de la Gimnaziul „Vector” din suburbia Horecea, condus de profesoara de muzică Delia Rusnac. De altfel, el s-a bucurat de o astfel de încredere și la precedentul festival „Florile Dalbe”. Acum elevii de la Horecea au proslăvit florile primăverii. Ei au fost înlocuiți pe scenă de elevii de la Liceul „Alexandru Ilschi” din Crasna, încurajați de învățătoarea lor Angela Ursachi. Ansamblul lor se numește „Vestitori ai bucuriei” și deja au cunoscut bucuria aprecierii chiar și în România. Fac cu încredere primii pași în activitatea artistică și elevii din Ansamblul „Speranța” de la Liceul „Lider” „Ion Neculce” din Boian, creat de profesoara Elena Toma. A întregit evoluarea discipolilor săi însăși Elena Toma, în duet cu fiica Melissa. Un alt duet din Boian a fost cel al surorilor Anastasia și Sofia Poclitar.
Între colectivele vocale vom menționa „Urmașii lui Ștefan” din Mahala (conducătoare Elena Nandriș) și „Tălăncuța” din Oprișeni (conducătoare Veronica Rusu), colective cunoscute și peste hotarele regiunii și țării. A încântat publicul și grupul folcloric „Plai” din Godinești (conducătoare Carina Scripcaru). Recent acest colectiv a participat la un concurs de folclor din Iaremce, regiunea Ivano-Frankivsk, devenind laureat.
7 03 F 8
Mărțișoare muzicale au dăruit spectatorilor soliștii Cristina Masichevici din Carapciu, Cristian Ruști din Boian, Alina Capalb din Horbova, surioarele Andreea și Lia Amari din Carapciu, Daniela Chibac din Cernăuți, precum și cunoscutele cântărețe Ala Caștelean și Natalia Proțiuc.
Au onorat publicul cu prezența lor Grupa entofolclorică „Țărăncuța” din Marșinți (conducătoare Sofia Roșca), cele trei grupe vocale formate din participanții la Corul „Dragoș Vodă” .
Au cules aplauze îndelungate dansatorii din Ansamblul „Alunelul” din Horbova (conducător Iulian Buzduga) și Ansamblul „Mugurel” din Pătrăuții de Jos (conducătoare Larisa Chedic și Natalia Balan).
Dacă la începutul festivalului pe scenă s-a aflat Orchestra de instrumente populare dirijată de maestrul Nicolae Hacman, Artist emerit al Ucrainei, în final a evoluat Orchestra „Dinastia” din Ceahor, conducător Marian Gabor, care a demonstrat că și locuitorii din acest sat cu populație mixtă țin la tradiția și la cântecul românesc.
7 03 F 9 a
–Pentru micii artiști din ansamblul „Speranța” festivalul a adus o mare bucurie, consideră conducătoarea lui Elena Toma. Copiii sunt dornici de a ieși pe scenă, de a vedea cum evoluează vârstenii lor din alte părți. Colectivul nostru a fost creat la finele anului 2023, dar am reușit să-i duc la evenimente culturale și în România. Așa că progresăm.
–Am venit la festival cu două grupe de dansatori din Ansamblul „Mugurel” – grupa mare și grupa mică, spune Natalia Balan din Pătrăuții de Jos. În ansamblu sunt trei grupe de vârstă. Ne ajută foarte mult părinții. Ei suportă mai toate cheltuielile. Nu avem costume pentru toți dansatorii, de aceea grupa mare folosește costume naționale rămase de la strămoși. În aceasta și constă valoarea lor.
7 03 F 9
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий