Viață trăită în lumina cărții

6 6 F 1

La 5 iunie și-a încheiat crugul vieții cernăuțeana Alexandrina Cernov, membră de onoare a Academiei Române, fost conferențiar la Universitatea Națională „Iurii Fedkovyci” din Cernăuți, redactor-șef al revistei „Glasul Bucovinei”, director al Editurii „Alexandru cel Bun”, membru fondator și unul dintre foștii președinți ai Societății „Mihai Eminescu”.

Alexandrina Cernov s-a născut la 24 noiembrie 1943 în orașul Hotin, de unde familia sa s-a mutat la București. În anul 1961 a absolvit  Universitatea din București, iar în perioada 1962-1966 a urmat Facultatea de Filologie a Universității din Cernăuți. Între anii 1971-2002 a fost conferențiar universitar la Catedra de Filologie Română şi Clasică a Universității Naționale din Cernăuți, predând cursuri de teoria literaturii, istoria literaturii vechi românești, teoria traducerii şi stilistica limbii române, lingvostilistica şi poetica comparată, studii de literatură comparată. În 1989 și-a susținut la Chișinău teza de doctorat „Lingvostilistica comparată (româno-rusă) a limbajului poetic”.

Alexandrina Cernov a fost un om al cărții. Imediat după începerea activității publice în cadrul Societății pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu”, a fondat revista „Glasul Bucovinei” și Editura „Alexandru cel Bun”, organizând la Cernăuți saloane de carte, invitând la ele oameni de cultură, scriitori și editori din România. În ultima perioadă a  vieții, în pofida stării sănătății, s-a aflat la Mănăstirea Putna, unde a continuat să lucreze și a editat mai multe cărți. De acolo s-a mutat la cele veșnice. Va fi înmormântată la Mănăstirea Putna, la 7 iunie.

Colectivul publicației online „Libertatea Cuvântului”, pe șpalturile căreia au apărut mai multe articole semnate de Alexandrina Cernov, este profund îndurerat de această veste tristă și exprimă sincere condoleanțe familiei sale. Drum lin spre ceruri!

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий