În 10 ianuarie se împlinesc 550 ani de la marea bătălie de la Vaslui, cea mai strălucită victorie a lui Ștefan cel Mare împotriva Imperiului Otoman.
După cum avea să spună și sultana Mara, la Vaslui turcii au suferit cea mai mare înfrângere din istoria lor, biruință care avea să-i aducă Voievodului Moldovei titlul de atlet al lui Hristos și Rege de Dacia. Devenită poartă a creștinătății, Moldova avea să stea pavăză vreme de mai bine de 10 ani în fața planurilor de expansiune ale lui Mahomed al II-lea Cuceritorul, ceea ce va împiedica transformarea Europei în pașalâc turcesc. Iată ce ne datorează Europa Centrală și Apuseană, dar din lecția de la Vaslui și celelalte bătălii duse de Ștefan cel Mare, cât și din întreaga sa diplomație, trebuie înțeles că este nevoie să ne aliniem politicii europene dar să facem acest lucru cu fruntea sus, apărând interesele neamului nostru și nu să primim ca sclavii în genunchi tot ce ne dictează unii lideri.
Ștefan a jurat credință papei și pentru asta a trebuit să-l scoată din Sfatul Țării pe mitropolitul Teoctist, dar el nu s-a dezis de ortodoxie pe care a apărat-o toată viața, ba chiar a reușit să înființeze Arhiepiscopie ortodoxă în Transilvania supusă Mitropoliei Moldovei, să ceară și să primească recunoașterea mănăstirilor de pe Muntele Athos, unde era recunoscut și respectat ca un adevărat țar bizantin, iar cu banii primiți de la papă și de la dogele Veneției a construit peste 40 biserici și mănăstiri în afara celor de pe Sfântul Munte și ajutoarelor date acelor mănăstiri.
Apărând Europa și creștinătatea, Ștefan a cerut și a primit recunoașterea autorității sale asupra Țării Românești iar din 1490 și asupra Transilvaniei, ba chiar, mai marii lumii îi oferea mai multe (Bulgaria, Serbia, jumătate din Ungaria, etc.). S-a aliat cu marile puteri, dar a obținut de la ei tot ce și-a dorit fiind cel mai respectat principe a lumii de părerea căruia se ținea cont. Acesta a fost cu adevărat Ștefan cel Mare, de aceea trebuie să-i respectăm memoria și să învățăm din faptele și înțelepciunea lui.
Andrei BREABĂN,
scriitor din Suceava, autorul epopeii ștefaniene
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com