Numele lui este Gheorghi Bleșciuk, rostit de unii cu profund respect, de alții – cu uimire, și de foarte mulți – cu recunoștință. A fost înzestrat de divinitate cu ales har lăutăresc, iar instrumentul muzical cu care face minuni este vioara. Mi-au spus specialiștii cu studii muzicale solide că puțini violoniști s-ar putea lua la întrecere cu Gheorghi Bleșciuk. Arcușul mânuit de el poate culege de pe cele patru strune ale viorii sunete îngerești. Or, violonistul bucovinean putea evolua cu succes în cele mai vestite orchestre simfonice din lume.
Însă, destinul i-a fost altul și maestrul Gheorghi Bleșciuk a rămas decenii la rând violonistul nr.1 al Bucovinei. A activat pe tărâm cultural în calitate de metodist și atunci, când o orchestră de instrumente populare din regiune urma să participe la un concurs sau festival republican și internațional, ea era „întărită” cu vioara lui Gheorghi Bleșciuk. Astfel, Gheorghi Bleșciuk a devenit „al său” și în rândul muzicanților din raioanele Vijnița, Chițmani, Hliboca.
Virtuosul violonist s-a născut în satul Șipinți, raionul Chițmani. În anii celui de-al Doilea război mondial, rămas orfan, a devenit „fiul regimentului” și s-a alăturat la un ansamblu muzical, care evolua pe front. Atunci un general i-a înmânat o vioară nouă, cu care a ajuns până la Budapesta. Ea i-a decis soarta de mai departe. În anul 1955 violonistul Gheorghi Bleșciuk a fost primit în Ansamblul Bucovinean de Cântece și Dansuri, cu care a colindat întreaga Uniune Sovietică – din Carpați și până în Extremul Orient. Iar în componența orchestrei care acompania Ansamblul popular de dansuri „Smerecina” din orașul Vijnița, Gheorghi Bleșciuk a reprezentat cultura muzicală bucovineană în Franța, Iugoslavia, Cehoslovacia, Belgia și Polonia. Din 1981 Gheorghi Bleșciuk conduce Ansamblul de țambalagii din satul Glinița, raionul Chițmani. Iar în anul 1991, lucrătorul emerit al culturii din Ucraina, Gheorghi Bleșciuk, a creat un taraf pe lângă Complexul turistic „Ceremuș” din Cernăuți.
Numele neîntrecutului violonist Gheorghi Bleșciuk este înscris pe „Aleea vedetelor” din Cernăuți. Este o coincidență fericită că maestrul și-a marcat jubileul de 90 de ani în luminoasa zi a Învierii Domnului. Vioara lui fermecată a adus mereu lumină și armonie în sufletul oamenilor.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com