Vivat Academia! Vivat professores!

5 10 U 1

Aceste cuvinte din străvechiul și veșnicul imn al studenților – „Gaudeamus” – le cunoaște fiecare, care în viața sa a avut fericirea să absoarbe cunoștințe în aulele universitare. Trăiască Universitatea! Trăiască profesorii! – rostim cu mândrie aceste cuvinte, amintindu-ne de alma mater a noastră, de profesorii care ne-au instruit și ne-au dat o profesie în viață.

5 10 U 2

La 4 octombrie s-au împlinit 148 de ani de la înființarea Universității Cernăuțene, care în istoria sa de un secol și jumătate, sub diferite administrații, a fost, este și va fi un centru științific important din ținutul bucovinean. Această durată în timp cuprinde și istoria Catedrei de română a Universității, ea pregătind cadre didactice și specialiști filologi, meniți să mențină focul viu al limbii materne pe vatra străbună. Numele mai multor profesori ai acestei catedre sunt înscrise în istoria științelor filologice: Ion Gh. Sbiera (profesorul lui Eminescu), Sextil Pușcariu, Leca Morariu, Vitalie Sorbală, Grigore Bostan…

5 10 U 3

La inițiativa titularilor Catedrei de Filologie Română și Clasică, la 4 octombrie, la întâlnirea cu actualii studenți au fost invitați absolvenți din diferite generații, majoritatea lor activând în mediile de expresie românească din regiunea Cernăuți – Vasile Bâcu, Nicolae Șapcă, Felicia Nichita-Toma, Tudor Andrieș, Vasile Carlașciuc, Vitalie Zâgrea, Carolina Jitaru, Mariana Struț, precum și Doina Bojescu, scriitoare, fostă redactor-șef al săptămânalului „Concordia”, care în prezent ține lecții de română la doritorii de a o învăța, Dragoș Olaru, fost arhivist, care cunoaște toate locurile din Cernăuți legate de numele personalităților marcante ale neamului românesc. A fost prezentă la această întâlnire Consulul General al României la Cernăuți, Irina Loredana Stănculescu, precum și scriitoarea Maria Toacă, jurnalista de la București Monica Ghiurco.

5 10 U 4

Șefa Catedrei de Filologie Română și Clasică, Cristina Paladean, a vorbit despre ziua de astăzi a catedrei, despre unele momente dificile în privința înmatriculării studenților, ținând să aducă mulțumiri Consulatului General al României la Cernăuți pentru susținere și ajutor. Absolvenții, în scurtele lor discursuri,  le-au dat studenților răspuns la întrebarea privind perspectivele studierii limbii române și cele ale unui filolog român. Perspective există, oricât de complicare ar fi timpurile. Nimeni n-a afirmat că regretă că și-a ales această profesie. Absolventa Catedrei de Filologie Română și Clasică, jurnalista și interpreta Carolina Jitaru a venit la această întâlnire de suflet cu primul său CD – „Cred în fericire”, care cuprinde și cântecul „Poem bucovinean” pe versurile regretatului șef de catedră, Grigore Bostan, membru de onoare al  Academiei Române. De altfel, el a fost profesorul iubit al tuturor absolvenților, care au venit la întâlnire cu actualii studenți. Vivat Academia! Vivat professores!

5 10 U 5

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com  

Добавить комментарий