Aceste cuvinte din străvechiul și veșnicul imn al studenților – „Gaudeamus” – le cunoaște fiecare, care în viața sa a avut fericirea să absoarbe cunoștințe în aulele universitare. Trăiască Universitatea! Trăiască profesorii! – rostim cu mândrie aceste cuvinte, amintindu-ne de alma mater a noastră, de profesorii care ne-au instruit și ne-au dat o profesie în viață.
La 4 octombrie s-au împlinit 148 de ani de la înființarea Universității Cernăuțene, care în istoria sa de un secol și jumătate, sub diferite administrații, a fost, este și va fi un centru științific important din ținutul bucovinean. Această durată în timp cuprinde și istoria Catedrei de română a Universității, ea pregătind cadre didactice și specialiști filologi, meniți să mențină focul viu al limbii materne pe vatra străbună. Numele mai multor profesori ai acestei catedre sunt înscrise în istoria științelor filologice: Ion Gh. Sbiera (profesorul lui Eminescu), Sextil Pușcariu, Leca Morariu, Vitalie Sorbală, Grigore Bostan…
La inițiativa titularilor Catedrei de Filologie Română și Clasică, la 4 octombrie, la întâlnirea cu actualii studenți au fost invitați absolvenți din diferite generații, majoritatea lor activând în mediile de expresie românească din regiunea Cernăuți – Vasile Bâcu, Nicolae Șapcă, Felicia Nichita-Toma, Tudor Andrieș, Vasile Carlașciuc, Vitalie Zâgrea, Carolina Jitaru, Mariana Struț, precum și Doina Bojescu, scriitoare, fostă redactor-șef al săptămânalului „Concordia”, care în prezent ține lecții de română la doritorii de a o învăța, Dragoș Olaru, fost arhivist, care cunoaște toate locurile din Cernăuți legate de numele personalităților marcante ale neamului românesc. A fost prezentă la această întâlnire Consulul General al României la Cernăuți, Irina Loredana Stănculescu, precum și scriitoarea Maria Toacă, jurnalista de la București Monica Ghiurco.
Șefa Catedrei de Filologie Română și Clasică, Cristina Paladean, a vorbit despre ziua de astăzi a catedrei, despre unele momente dificile în privința înmatriculării studenților, ținând să aducă mulțumiri Consulatului General al României la Cernăuți pentru susținere și ajutor. Absolvenții, în scurtele lor discursuri, le-au dat studenților răspuns la întrebarea privind perspectivele studierii limbii române și cele ale unui filolog român. Perspective există, oricât de complicare ar fi timpurile. Nimeni n-a afirmat că regretă că și-a ales această profesie. Absolventa Catedrei de Filologie Română și Clasică, jurnalista și interpreta Carolina Jitaru a venit la această întâlnire de suflet cu primul său CD – „Cred în fericire”, care cuprinde și cântecul „Poem bucovinean” pe versurile regretatului șef de catedră, Grigore Bostan, membru de onoare al Academiei Române. De altfel, el a fost profesorul iubit al tuturor absolvenților, care au venit la întâlnire cu actualii studenți. Vivat Academia! Vivat professores!
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com