Ziua Naţională a României este marcată de românii de pretutindeni. Un program amplu de acţiuni, dedicat Zilei Naţionale a României, va fi derulat în Nordul Bucovinei, unde există o comunitate românească numeroasă şi unde îşi desfăşoară activitatea Consulatul General al României la Cernăuţi. Їn preajma acestei date însemnate a avut loc conferinţa de presă a Consulului General al României la Cernăuţi, Eleonora Moldovan.
Chiar de la bun început, conducătoarea instituţiei consulare a României la Cernăuţi a subliniat că sărbătoarea Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul statului român, precede Ziua Naţională a României. încărcătura simbolică a acestui eveniment este foarte mare, căci Ziua Naţională a României reflectă împlinirea dezideratului de libertate, unitate, demnitate naţională a mai multor generaţii.
Referindu-se la relaţiile bilaterale româno-ucrainene, doamna Consul General, Eleonora Moldovan, a precizat: „Vreau să subliniez că relaţia României cu statul vecin Ucraina este o relaţie foarte pragmatică. în ultimii trei ani ea se desfăşoară întrun format pragmatic şi în interesul celor două popoare — român şi ucrainean. Avem rezultate foarte bune în dialogul interstatal, care vizează semnarea unor acte bilaterale, deschiderea unei misiuni diplomatice în Ucraina, la graniţă cu România — la Slatina, regiunea Transcarpatică. întâlnirile la cel mai înalt nivel — între preşedinţi, miniştrii de externe — dau sens relaţiilor noastre foarte bune cu statul şi poporul ucrainean. în acest sens Consulatul General al României la Cernăuţi continuă să promoveze această legătură interstatală în spiritul valorilor de bună vecinătate în plan regional”.
La conferinţa de presă diplomatul român a opinat că există mai multe personalităţi istorice şi de cultură care au durat punţi spirituale între ambele popoare vecine şi aceste personalităţi trebuie propagate mai activ. „Astfel vom reuşi să venim în faţa Uniunii Europene cu valori istorice de bună vecinătate, ceea ce va permite ca relaţia noastră de astăzi să fie o relaţie bazată pe valorile trecutului, actualizată pentru noi toţi, ceea ce va face ca generaţiile viitoare să pă şească într-un dialog la fel de util şi la fel de bun”, a relevat doamna Consul General.
Referindu-se la colaborarea româno-ucraineană în domeniul economic, excelenţa sa a ţinut să menţioneze că Acordul de Asociere între Ucraina şi UE şi crearea zonei de liber schimb constituie o bază eficientă pentru oamenii de afaceri din ambele părţi ale frontierei. „Avem rezultate pozitive în ceea ce priveşte promovarea diplomaţiei economice şi prin organizarea Forumului de afaceri de la Cernăuţi, întâlnirilor între operatorii turistici din ambele ţări. Toate acestea pot fi făcute şi prin folosirea mecanismelor de colaborare transnaţională, transfrontalieră. Am certitudinea că atât persoanele juridice, cât şi autorităţile de o parte şi de cealaltă parte a frontierei au înţeles şi vor promova prioritar aceste relaţii”, a relevat şefa misiunii diplomatice.
Vasile CARLAŞCIUC
FOTO: Nicolae Hauca