Votul cetăţenilor nu este de negociat

5 11 F 1

Partidul Socialiștilor refuză să accepte rezultatul alegerilor prezidențiale, iar Igor Dodon continuă să lanseze acuzații fără bază, susținând că Maia Sandu este un „președinte nelegitim”,  ales doar datorită voturilor din diaspora – voturi pe care PSRM le descrie acum ca fiind „străine”. Aceste acuzații nu sunt doar nefondate, ci reprezintă un atac direct la adresa instituțiilor democratice ale Moldovei. El atacă Comisia Electorală Centrală, Curtea Constituțională, mass-media independentă și, mai grav, fundamentul unei democrații funcționale – votul popular.

În loc să respecte voința cetățenilor, PSRM preferă să o discrediteze, punând la îndoială voturile a peste 900.000 de moldoveni care au ales-o pe Maia Sandu, o majoritate de peste 55%. Aproape 270.000 de voturi provin din diaspora – aproximativ 16% din totalul voturilor – un segment legitim și vital pentru Moldova, nu un „element străin” cum îl numește PSRM. Să respingi diaspora înseamnă să negi o parte esențială a poporului și să ignori oamenii care susțin economic țara și au dreptul deplin de a-și exprima votul.

Dacă PSRM și Dodon au dovezi reale de nereguli, locul lor este în instanță. Alexandr Stoianoglo, candidatul lor, este jurist și cunoaște bine procedurile legale. Dar ei aleg să dezinformeze publicul, ceea ce ridică întrebări serioase despre intențiile lor reale. Observăm cum se conturează un scenariu periculos de destabilizare bazat pe premise false, un scenariu cu indicii clare de influențe ale Kremlinului. Refuzul lor de a accepta rezultatul alegerilor și insistența asupra unui „președinte al poporului” fabricat indică o agendă străină intereselor Moldovei.

Atât PSRM, cât și Igor Dodon trebuie să înceteze aceste atacuri nefondate. Moldova a ales. Votul cetățenilor nu este de negociat.

Andrei CURĂRARU, expert WatchDog.MD

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий