Primarul comunei Săseni din raionul Călărași (Republica Moldova) și consilierii locali au adoptat o declarație simbolică privind unirea cu România. În total, 10 localități din Moldova au semnat declarații similare, notează Strana.ua cu referire la Newsmaker.
«Pentru restabilirea adevărului istoric românii din Basarabia și, în special cetățenii comunei Săseni încearcă de mai multe decenii să se unească cu frații lor de peste Prut. Având în vedere tradițiile și obiceiurile noastre cumune cu cele ale poporul român, declarăm unirea imediată și necondiționată cu patria noastră România», se spune în declarație.
În declarația adresată Președintelui și Parlamentului României se spune că satele respective solicită întoarcerea teritoriilor românești anexate ilegal de fosta URSS ca urmare a Pactului Ribbentrop-Molotov.
De asemenea, în document se solicită Parlamentului Republicii Moldova să adapteze Constituția, astfel încât să se se asigure reunificarea necondiționată a teritoriilor anexate de fosta URSS.
Campania pentru adoptarea declarațiilor simbolice de unificare cu România a fost organizată de Platforma Civică Acțiunea 2012. Inițiatorii proiectului planifică că în anul următor decizii similare să fie adoptate în 100 de localități ale Republicii Moldova.
Anterior, Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a ordonat convocarea Consiliului Suprem de Securitate pentru a discuta declarația privind unificarea cu România adoptată în cinci sate moldovenești și arderea steagului Republicii Moldova în Piața Marii Adunări Naționale de la Chișinău. El a mai spus că ideea de a uni Republica Moldova cu România ar putea provoca un război civil.
Potrivit Wikipedia, Săseni este o comună din raionul Călărași, Republica Moldova formată din satele Săseni (sat-reședință) și Bahu. Conform datelor recensământului din 2014, comuna are o populație de 2.249 de locuitori.