În fiecare an Ziua limbii materne are o semnificație deosebită la Liceul din Cupca. Elevii claselor mici pregătesc desene pe tema respectivă. Elevii claselor mijlocii sub conducerea profesorilor de limbă maternă pregătesc o serie de poezii, citesc proză, cântece, gazete de perete, dialoguri literare etc. Elevii claselor mari se prezintă cu referate și comunicări referitoare la tema respectivă. La aceste acţiuni predomină tema limbii materne, a clasicilor literaturii române și universale. De obicei avem poezii de și despre Eminescu, pe care îl comemorăm în luna ianuarie. Nu uităm nicicând de poetul limbii și al mamei Grigore Vieru. Îl pomenim și pe marele povestitor Ion Сreangă, care la începutul lui martie are ziua de naștere. Vorbim și despre alte personalități ale literaturii și culturii naționale și universale.
Deoarece studiem și limba ucraineană, profesoarele de ucraineană pregătesc și ele cu elevii recitaluri poetice despre Taras Șevcenko pe care îl sărbătorim în prima decadă a lunii martie în fiecare an. Nu uităm nici de scriitorii locali, or ținutul nostru bucovinean de-a lungul veacurilor a avut și are talente în toate domeniile. Elevii citesc versuri în ambele limbi ale poeților locali: români și ucraineni.
A vorbi corect limba maternă, dar și limba de stat, limbile străine, de circulație internațională este un lucru important. Toate limbile sunt frumoase și necesare. Un lucru este important. Studierea limbilor trebuie să pornească de la limba mamei, de la graiul matern.
Eleonora SCHIPOR,
pedagog-organizatoare la Liceul din Cupca
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com