La 8 septembrie 2018 Centrul de Informare al României din Ismail, regiunea Odesa, sub conducerea neobositei coordonatoare Natalia Ursu cu sprijinul Ministerului Românilor de Pretutindeni și Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” Pentru Românii de Pretutindeni din București a organizat conferința „Limba și identitatea românească” și un program cultural „Limba noastră”.
În cadrul conferinței au fost dezbătute diferite subiecte acute. Zinaida Pinteac – profesoară a ȘMCG Staroselie, r-nul Sărata, a vorbit despre păstrarea limbii și identității românești în comunitățile istorice, Tatiana Gherdelescu – profesoară a ȘMCG Meneailovca, r-nul Sărata a relatat despre statutul, rolul și funcțiile limbii române în Ucraina, Andrei Tcaci – profesor a ȘMCG Limanscoe, r-nul Reni a povestit despre promovarea și păstrarea valorilor culturale în comunitățile istorice, Maria Catanoi – interpreta îndrăgită de la Reni a vorbit despre păstrarea tradițiilor populare românești.
La conferință au mai luat cuvântul Anatol Popescu, Președintele Asociației „Basarabia” a Românilor din regiunea Odesa, Vadim Bacinschi, membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova, Eufrosinia Cojocaru, poetesă din satul Barta, r-nul Reni, Antoaneta Crudu, președinta Asociației „Danubias Galați”, Marius Crudu vice-președinte al Asociației „Danubias Galați”. Deasemenea, la conferință a participat și domnul Valerii Babără, Președintele Asociației Național-Culturale „Izvor” a moldovenilor din raionul Reni.
În cadrul Conferinței domnul Adrian Brădeanu reprezentantul Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” a menționat cei mai buni profesori și elevi din regiunea Odesa cu diplome de excelență și premii bănești pentru activitatea pedagogică și aportul constant în menținerea și promovarea identității românești și pentru aportul constant în menținerea și promovarea identității românești.
De menționat, că la Conferință a luat cuvântul domnul Iaroslav Chiciuk, Rectorul Uniiversității Umaniste de Stat din Ismail și domnul Tiberiu Leonida Șarpe, ministru consilier-consul al Consulatului General al României la Odesa. Printre invitații Conferinței au mai fost prezenți și Andrei-Marius Sîrbulescu, referent principal relații și Svetlana Șandru, funcționar consular (traducător) al Consulatului General al României la Odesa. În încheierea Conferenței toți participanții ei au semnat o scrisoare, adresată doamnei Lilia Grinevici, Ministrul Educației din Ucraina cu rugămintea de a trece toate școlile românești (moldovenești) din regiunea Odesa de la așa numită „limba moldovenească” la limba de predare română, precum a fost până în anul 1998, ca școlile să aibă același program de studiu al limbii române care este în regiunile Cernăuți și Transcarpatia.
Mai apoi, în sala de festivități a Universității Umaniste de Stat din Ismail s-a derulat un concert extraordinar cu genericul „Limba” noastră. La sărbătoarea de suflet au participat colective amatoare din regiunea Odesa. Programul artistic a debutat cu-n recital de poezii, prestat de elevii Ana-Camelia Gherdelescu, Mihaela Lupașcu, Elena Imperețel, Stanislav Oltu din raionul Sarata, mai apoi a urmat un buchet de cântece românești în interpretarea elevelor Mihaela Grecu din comuna Camîșovca, r-nul Ismail, Axenoi Olga din comuna Staroselie, r-nul Sarata și Iuliana Sali din comuna Dolinscoe, r-nul Reni. În fața spectatorilor a recitat poeziile sale poetul Ion Bîcu din Barta, r-nul Reni și poetul Vadim Bacinschi, care a mai accentuat, că este foarte bucuros de culegerea de poezii „Poeți sud-basarabeni. Omagiu Limbii Române” editată de Centrul de Informare al României din Ismail cu ocazia acestui proiect cultural.
La sărbătoare au evoluat și ansamblul vocal-model „Țărăncuța” al Căminului cultural Reni, condus de Galina Nichita-Culea, care a bucurat mult publicul atât cu cântecele sale frumoase, cât și cu sceneta umoristică „Cumătrițele” prezentată în scena festivă. Ansamblul vocal „Floare de mălin” sub conducerea lui Andrei Tcaci din comuna Frecăței, r-nul Reni a ridicat buna dispoziție și voia bună, iar dansatorii ansamblului coreografic-model „Tinerețea” din comuna Oziornoe (Babele), r-nul Reni conduși de Ion Marcu a făcut să danseze toată lumea din sală. Vocea Dunării de la Reni, Maria Catanoi a bucurat spectatorii cu cântece duioase și de calitate. Nu au rămas în urmă și solista din comuna Camenca, r-nul Ismail Nina Găsca. Din partea Asociației moldovenilor din raionul Reni, condusă de domnul Valerii Babără au fost aduse niște cadouri muzicale. Astfel, ansamblul vocal „Basarabeanca” din Satu Nou, r-nul Reni, condus de Mariana Bornea, micuțele Daria și Elizaveta Bornea și interpreta Angela Argintaru au felicitat din suflet publicul cu Ziua Limbii Române. În încheiere, toți participanții evenimentului cultural au fost menționați cu Diplome de merit de organizatori, după care toată lumea din sală s-a încins într-o horă strămoșească, demonstrând tuturor, că limba româna este la ea acasă, ea nu a dispărut și este vie, ea este bogația noastră!
Andrei Tcaci,
profesor de limba franceză a ȘMCG Limanscoe,
conducător artistic al CC Limanscoe (Frecăței), r-nul Reni