Ziua Limbii Române – sărbătoare inițiată la Chișinău, preluată imediat de Cernăuți și  marcată acum în întregul spațiu spiritual românesc

31 8 LR

Într-adevăr, în calendarul spiritual românesc ziua de 31 august figurează ca Ziua Limbii Române. Comunitatea românească din regiunea Cernăuți, care a reacționat imediat la apelul Chișinăului atunci, în 1989, prin Societatea de Cultură „Mihai Eminescu”, creată în acel an, a marcat sâmbătă, 31 august, cea de-a 35-a ediție a sărbătorii „Limba noastră cea română”. Tot atâția ani are și Societatea pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina „Mihai Eminescu”, organizatoarea acestei sărbători de suflet.

31 8 LR 3 a

Ea a început cu depunerea de flori la monumentul lui Mihai Eminescu, apoi a continuat în Palatul Academic. Au fost prezenți reprezentanți ai autorităților regionale, Consulul General al României la Cernăuți, Irina Loredana Stănculescu. Ca și la prima ediție a sărbătorii, a răsunat blagoslovirea preotului. De data aceasta ea a fost rostiră de părintele Pavel Paulencu. Apoi fiul său, Dumitru Paulencu, deținătorul Grand-Prix al Concursului Internațional „Micul Prinț” de la Chișinău, a interpretat cunoscutul cântecul al lui Ion Aldea Teodorovici „Limba română”. De asemenea, în mod tradițional a evoluat Corul „Dragoș Vodă”, Ansamblul etnofolcloric „Țărăncuța” din Marșinți, însoțite de alte tinere talente.

31 8 LR 4

Scriitoarea Maria Toacă a făcut o succintă prezentare a cărților în limba română editate în ultimul an. Este un rezultat al ajutorului acordat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. Președintele Societății „Mihai Eminescu”, Vasile Bâcu, a accentuat că Direcția Cultură din cadrul Administrației Militare Regionale Cernăuți a finanțat apariția numărului special al ziarului „Plai Românesc”, consacrat sărbătorii.

31 8 LR 5

Au venit la Cernăuți să marcheze împreună cu românii nord bucovineni Sărbătoarea Limbii Române mai mulți oaspeți din România, printre ei fiind și membri ai Cenaclului literar transfrontalier „Mașina cu poeți” (Cernăuți-Suceava).

S-a încheiat sărbătoarea cu cântecul „Să trăiești, limbă română” pe versuri de Nicolae Șapcă, în interpretarea autoarei muzicii, Carolina Jitaru.

31 8 LR 6

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com 

Добавить комментарий