Voloca este satul unde noul se ţine de mână cu tradiţia. Şi ea, tradiţia, se simte onorată chiar în casele moderne, ca nişte vile, ale sătenilor, în mare parte antreprenori. În zi de sărbătoare nu numai cei în vârstă, dar şi copiii îmbracă neapărat costume naţionale româneşti. În afară de aceasta, Voloca are şi meşteriţe iscusite care brodează, ţes, menţin arta populară.
De vreo douăzeci de ani încoace, în data de 26 octombrie la Voloca este marcată Ziua şcolii. De atunci de când în curtea şcolii a fost inaugurat bustul lui Ştefan cel Mare, slăvitul voievod al Moldovei medievale, care în data de 26 octombrie anul 1497, în Codrii Cosminului a obţinut una dintre cele mai strălucite victorii asupra cotropitorilor. De la bustul domnitorului din curtea Şcolii medii din Voloca se văd legendarii codri de stejari.
Anul acesta Ziua şcolii din Voloca a coincis cu împlinirea a 520 de ani de la această bătălie istorică. Fiecare clasă de la instituţia de învăţământ respectivă a pregătit câte unul-două numere artistice şi s-a prezentat cu ele pe scena Casei de cultură. Au venit să-i admire pe elevi şi părinţii lor, care s-au străduit să le pregătească acestora costume pentru adevăraţi artişti. „Aşa e tradiţia la noi în sat, afirmă doamna director adjunct Maria Onofreiciuc. Părinţii sunt foarte activi în viaţa şcolii”. În afară de cântece şi dansuri, elevii au prezentat şi diferite scenete, cu subiecte din literatura română, unul chiar referindu-se la Ştefan cel Mare.