După ce Biserica ucraineană va obține tomosul autocefaliei, aproximativ jumătate din parohiile Bisericii Ruse din Ucraina se vor alătura noii biserici unificate, a declarat Evstratie Zorea, arhiepiscopul de Cernigov și Nejin, secretarul de presă al Bisericii Ortodoxe Ucrainene cu Patriarhia la Kiev, citat de Hromadske.
Reprezentantul Bisericii de la Kiev a menționat că, în prezent, Patriarhia Moscovei are 12 000 de parohii în Ucraina și că, în opinia sa, jumătate dintre ele se vor alătura biserici locale unificate.
„Apoi, în viitor, în următorii câțiva ani, cred că alte două treimi dintre cei rămași vor adera și, pe termen lung, credem că în Ucraina nu va mai exista Biserica Patriarhiei de la Moscova. Pentru că, așa cum Georgia are Biserica georgiană, Bulgaria – Biserica bulgară, România – Biserica română și Ucraina va avea doar Biserica ucraineană. În aceste țări nu există Patriarhia Moscovei, pentru că este o anomalie din punct de vedere canonic. Iar cu timpul, după ce Biserica Rusă va recunoaște autocefalia Bisericii din Ucraina, va fi definitiv rezolvată această problemă”, a spus Zorea.
La 11 octombrie, în urma întrunirii Sinodului Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol, a fost făcută publică decizia acestuia conform căreia Patriarhia Ecumenică continuă procedura de acordare a autocefaliei Bisericii Ucrainei.
Președintele Direcției pentru relația Bisericii cu societatea din cadrul Patriarhiei Ruse, Vladimir Legoida, a declarat că Patriarhia de Constantinopol a comis „o acțiune anticanonică fără precedent”, care nu este altceva decât o încercare de a distruge fundamentele sistemului canonic orthodox.
Potrivit lui Legoida, Biserica Ortodoxă Rusă va veni cu o reacție oficială la gestul Patriarhiei de Constantinopol în cadru ședinței Sfântului său Sinod care va avea loc la 15 octombrie, la Minsk.