1 decembrie în calendarul bisericesc și în cel popular

1 12 Ф 1

La data de 1 decembrie, pe stil nou, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Proroc Naum. El era din Elcheseea, din seminția lui Simeon. A viețuit cu 460 de ani înainte de Hristos. Naum le-a vestit ninivitenilor că cetatea lor va pieri. Ninivitenii, care se pocăiseră în urma propovăduirii lui Iona, au revenit după puțin timp la faptele cele rele. Potrivit scrierilor creștine, cetatea Ninive a fost cufundată în urma unui cutremur într-un iezer, după cum vestise Sfântul Naum. Așa s-a împlinit prorocirea lui Naum, pedepsind Dumnezeu pe poporul cel păcătos, cu judecată Sa cea dreaptă.

După calendarul pe stil vechi, la 1 decembrie este prăznuit Sfântul Mucenic Roman cezarianul. El a fost diacon în orașul Cezarea și pentru credința în Hristos a fost supus unei morți de mucenic. S-a întâmplat aceasta pe timpul domniei împăratului Maximilian. Creștinii ortodocși i se roagă Sfântului Mucenic Roman pentru a-și îmbunătăți starea materială, pentru a ieși cu bine din iarnă. În popor există o vorbă că Sfântul Roman arată cum va fi iarna. Dacă în această zi e cald, iarna va fi moale. Dacă e vreme rece, iarna va fi geroasă. Vântul din această zi prevestește viscole la iarnă. Dacă starea vremii este variabilă, așa va fi și iarna. Așa cum e starea vremii dimineața, ziua și seara din această zi, așa va fi ea respectiv în lunile de iarnă – decembrie, ianuarie și februarie. Dacă ninge și zăpada se topește, prima jumătate a lunii decembrie va fi caldă. Ceața de dimineață prevestește încălzirea vremii, iar vântul dinspre miază-noapte aduce ger.

Este important să știm că în natură au avut loc mari schimbări climaterice și unele din aceste semne ale timpului și-au pierdut actualitatea.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий