1 octombrie în calendarul bisericesc și în cel popular

1 10 Ф 1

La 1 octombrie, stil nou, creştinii ortodocşi prăznuiesc Acoperământul Maicii Domnului –   o mare sărbătoare în amintirea unei minuni întâmplate în Biserica Maicii Domnului din cartierul Vlaherne din Constantinopol,  în vremea împăratului Leon al VI-lea „Filozoful”, când Sfânta Fecioară s-a arătat Sfântului Andrei cel Nebun pentru Hristos, ca ocrotitoare a tuturor creștinilor. În rugăciunea către Maica Domnului din această zi se spune: „Și acum, Preasfântă Stăpână de Dumnezeu Născătoare Fecioară, întru tot lăudată, nu înceta a te ruga pentru noi, nevrednicii robii tăi, ca să ne izbăvim de sfatul celui înșelător și de toată primejdia, și să fim păziți nevătămați de toată lovirea cea înveninată a diavolului; ci până în sfârșit cu rugăciunile tale păzește-ne pe noi neosândiți”.

În prima zi a lunii octombrie, după calendarul bisericesc pe stil vechi, este cistită și Sfânta Muceniță Ariadna. Ea a pătimit pentru Hristos pe vremea împărăției lui Adrian (117-138), fiind roabă la oarecare Tertill, mai mare al cetății Promisia din țara Frigiei. Acel Tertill a făcut praznic în capiștea idolească la nașterea unui prunc al său, jertfind și închinându-se zeilor și dănțuind cu toți casnicii și cu prietenii și vecinii săi. Sfânta Ariadna a rămas acasă și n-a vrut să intre în capiștea idolească și să prăznuiască împreună cu stăpânul său. Mâniindu-se stăpânul ei, a bătut-o fără milă, apoi a chinuit-o cu foamea multă vreme, ca să se lepede de Hristos și să se închine idolilor neînsuflețiți. Apoi i-a dat drumul din temniță și ea s-a dus din cetate. Dar stăpânul ei, căindu-se că a eliberat-o, a alergat după dânsa cu slujitorii săi, iar ea uitându-se înapoi și văzând pe urmăritorii săi, a fugit și, apropiindu-se de o oarecare piatră, s-a rugat lui Dumnezeu ca să o izbăvească pe ea din mâinile vrăjmașilor. Și îndată, cu dumnezeiască putere, s-a desfăcut piatra și a intrat sfânta înlăuntru, iar piatră s-a strâns la loc cum a fost, pentru că îngerul Domnului, arătându-se acolo, a făcut această minune. Deci, prigonitorii s-au tulburat de frică și, hărțuindu-se cu sulițele lor, singuri s-au împuns pe ei și au pierit.

În calendarul popular se menţionează că pe timpurile mai vechi oamenii urmăreau dacă până în această zi au zburat sau nu cocorii în ţările calde. Se considera că gerurile nu vin până ce nu zboară în ţările calde păsările călătoare. Până la primele îngheţuri erau culese boabele de măceş, pentru a fi păstrat conţinutul de vitamine. Cum e vremea în această zi, așa va fi ea și în decursul lunii octombrie. Dacă în pădure sunt multe ciuperci, este semn de belșug în recolte în anul ce vine. Dacă frunzele de mesteacăn au îngălbenit, iarna va fi timpurie. Vântul rece din această zi prevestește vreme rece pe o perioadă mai îndelungată. Dacă vântul adie dinspre răsărit de soare, luna octombrie va fi uscată. De plouă, până la sfârșitul toamnei va ploua des.

Este important să știm că unele semne ale timpului și-au pierdut actualitatea din cauza că în natură au avut loc schimbări esențiale ale climei.

1 10 Ф 2

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий