La 10 aprilie, stil nou, sunt cinstiți Sfinții Mucenici Terentie, Pompie, African, Maxim. Ei au trăit pe vremea împăratului Deciu între anii 249-251. Acesta a poruncit ca și în Africa să fie uciși toți creștinii care nu vor să se închine și să îi jertfească pe idoli. Conducător acolo era Fortunian. Patruzeci de creștini au ales să moară pentru Mântuitorul Iisus Hristos. Fortunian a încercat să-i convingă pe creștinii ortodocși că este mai bine să jertfească zeilor decât să moară. Sfinții Mucenici Terentie, Pompie, African, Maxim nu au vrut să facă acest lucru și au fost chinuiți și torturați, pentru ca în final să aibă o moarte martirică.
După calendarul bisericesc pe stil vechi, la 10 aprilie este prăznuit Sfântul Cuvios Ilarion cel Nou. El a fost starețul mănăstirii Pelechit din Helespont, în Asia. Având darul Duhului Sfânt a strălucit ca un soare în rândul oamenilor, i-a vindecat de boli și i-a curățit de duhurile necurate. După aceea a luat mucenicia pe vremea împăratului Leon Armeanul între anii 813-820. Conducătorul pornise din nou prigonirile împotriva sfintelor icoane. Alături de alți 40 de monahi, Sfântul Cuvios Ilarion cel Nou a fost alungat la Efes unde s-a stins din viață în temniță.
Anul acesta, la 10 aprilie începe Săptămâna Mare înainte de Paști. Potrivit tradiției din vechime, în Lunea Mare gospodinele încep curățenia de Paște. Toate lucrurile din casă trebuie scoase afară pentru a ieși relele care s-au adunat de peste iarnă.
În popor se spune că, dacă în această zi se aude vocea cucului, vremea se va încălzi. Cântă cucul – îngheț n-o să mai fie. Dacă planta numită „mama și mama vitregă” au înflorit deja, în curând va fi cald. Dacă această plantă este colectată în ziua de 10 aprilie, se crede că ea are calități curative. Ceața de dimineață este un semn de belșug la legume, fructe și cereale. Dacă tună, ploile vor dura mai mult timp. Coțofenele stau pe ramurile din vârful copacilor, în curând se va încălzi.
Nu întotdeauna aceste semne ale timpului sunt actuale astăzi, dar ele vorbesc despre o tradiție populară.
(T.L.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com