10 iulie în calendarul bisericesc și în cel popular

10 07 Ф 1

La 10 iulie sunt cinstiți Sfinții 45 de Mucenici din Nicopolea Armeniei. Sfinții 45 de Mucenici din cetatea Nicopolea Armeniei au trăit în vremea împăratului Liciniu (308-324). Dintre acești sfinți mucenici amintim pe Leontie, Mavrichie, Daniil și Antonie. Aceștia au mărturisit credința în Hristos și au fost osândiți la moarte. Le-au fost tăiate mâinile și picioarele, iar trupurile mutilate au fost aruncate în foc. Unii au murit în momentul tăierii membrelor, iar alții au fost aruncați de vii în foc.

Au fost mistuiți de foc, iar oasele lor au fost aruncate în râul Lices. Ele au fost ridicate din acest râu de câțiva credincioși și puse la loc de cinste. După moartea lui Liciniu, o biserică a fost zidită în cinstea lor, iar osemintele au fost așezate aici și s-au prefăcut în izvor de tămăduiri.

După calendarul bisericesc pe stil vechi, în această zi  este prăznuit Sfântul Cuvios Samson, primitorul de străini. Sfântul Cuvios Samson s-a născut din părinți bogați în Roma antica și a fost ruda cu împăratul Constantin cel Mare (306-337). Samson a fost un medic milostiv, care dăruia bolnavilor nu doar medicamentele trupului, ci și pe cele ale sufletului. După ce și-a împărțit averea săracilor, Samson a intrat într-o mânăstire, iar patriarhul Mina l-a hirotonit preot. După ce l-a vindecat pe împăratul Iustinian, a primit de la acesta o casă pentru săraci. S-a îngrijit până la moarte de săraci precum se îngrijește părintele de copiii săi. Sfântul Cuvios a trecut la cele veșnice în anul 530 și a fost îngropat în biserica Sfântului Mucenic Mochie.

După semnele timpului din această zi erau prezise recolta și starea vremii până la toamnă. Dacă florile nu s-au deschis dimineața, va ploua. Ploaia din această zi prevestește timp ploios toamna, în perioada numită în popor „vara Sfinților Arhangheli”. Dacă e timp senin, așa va fi vremea și în următoarele șapte săptămâni. De zboară multe albine, e semn a timp secetos.

În zilele noastre au avut loc schimbări climatice esențiale și unele din aceste semne ale timpului și-au pierdut actualitatea.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com 

 

Добавить комментарий