La 10 mai, stil nou, este prăznuit Sfântul Apostol Simon Zilotul. El este mirele de la Cana Galileii. La nunta acestuia, Iisus a făcut prima minune — prefacerea apei în vin. I s-a dat numele de „Canaanitul” şi de „Zilotul” pentru a-l deosebi de Sfântul Petru şi de Sfântul Simeon. Sfântul Simon Zilotul este cel care şi-a lăsat casa, părinţii şi mireasa pentru Mirele cel ceresc. Sfântul Simon Zilotul era de neam din Cana Galileei, cunoscut Domnului nostru Iisus Hristos şi Preacuratei Maicii Sale, deoarece Cana nu este departe de Nazaret. Odată cu Pogorârea Duhului Sfânt, mirele cel din Cana a început a propovădui şi el, alături de Apostoli, Evanghelia în toată lumea. El a propovăduit în Mauritania, Africa şi Britania, unde a fost răstignit şi îngropat. În Bucureşti, la Biserică Podeanu se afla o părticică din sfintele sale moaşte.
În această zi, după calendarul bisericesc pe stil vechi, este cinstit Sfântul Apostol Simeon. El a fost fiul lui Cleopa, fratele lui losif, logodnicul Maicii Domnului. Sfântul Simeon a făcut parte din cei Şaptezeci de Apostoli ai Mântuitorului. Acesta a predicat Evanghelia lui Hristos în ludeea.
După moartea Sfântului Apostol Iacob, vărul său, Sfântul Apostol Simeon a fost numit Episcop al Ierusalimului, păstorind până la o vârstă înaintată. Potrivit istoricului Eusebiu, acesta a fost al doilea Episcop al Ierusalimului. Tradiţia spune că atunci când a primit cununa muceniciei, în timpul împăratului Traian, Sfântul Apostol Simeon avea peste o sută de ani. Izbucnind în Palestina o persecuţie atât asupra iudeilor, cât şi asupra creştinilor, bătrânul Episcop Simeon a fost prins şi supus la chinuri cumplite. Sfântul Apostol Simeon a murit fiind răstignit asemenea Domnului.
Calendarul popular constată că, de obicei, ziua de 10 mai este o zi cu soare și se mai spune că soarele din această zi are particularități curative. Există și alte semne ale timpului: ziua cu soare prevestește o vară vântoasă. Dacă de dimineață e soare, iar până la amiază apar nori, e a vreme rece. Dacă noaptea pe cer sunt multe stele, în zilele apropiate starea vremii se va înrăutăți. Dacă în această zi apare curcubeul, vara va fi cu arșiță și secetoasă. Dacă apa râurilor se revarsă din albie, va fi recoltă bogată de legume. Ploaia din 10 mai prevestește o recoltă bogată de miere. Dacă albinele zboară departe de stupi, starea vremii se va ameliora.
Este important să știm că, din cauza schimbărilor climaterice din ultimul timp, unele din aceste semne nu mai sunt actuale.
(T.L.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com