Istoricul zilei – 10 mai: evenimente și personalități

10 05 IST 1

La 10 mai anul 70 are loc asediul Ierusalimului. Trupele lui Titus, fiul împăratului roman Vespasian, încep un atac masiv asupra Ierusalimului și atacă al treilea zid de apărare a orașului dinspre nord-vest. Asediul s-a încheiat cu ocuparea orașului și distrugerea celui de-al doilea Templu al evreilor. La Roma încă mai există în prezent Arcul de Triumf al lui Titus, înălțat pentru a celebra cucerirea Ierusalimului.

La 10 mai 1881 Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen a fost încoronat Rege al României (1881-1914),  după ce anterior fusese Principe al României (1866-1881). Președintele Parlamentului a înmânat regelui Carol I și reginei Elisabeta, coroanele făurite din oțelul unui tun cucerit de la turci în timpul Războiului de Independență al României (1877-1878). Carol I devine Rege al României la 14/26 martie 1881, prin votul unanim al reprezentanților națiunii. Regele însuşi a cerut să fie încoronat cu o coroană din oţel, fabricată din metalul topit al unui tun de război capturat la Plevna. Ceremonia de încoronare a Regelui Carol I a avut loc în data de 10 mai 1881, denumită de atunci Ziua Regelui în România. În ziua de 14 martie 1881, Parlamentul României a proclamat „înălțarea principatelor române la gradul de Regat și a hotărât ziua de 10 mai, care era Ziua Independenței, să fie cea în care să se facă Încoronarea”. În ziua de 10 mai, s-a organizat ceremonialul de încoronare după modelul folosit la încoronarea Regelui Belgiei. Coroana reginei a fost făcută din aur și cea a regelui din oțelul unui tun turcesc capturat la Plevna. Cele două coroane au fost duse de membrii guvernului în ziua de 9 mai 1881 la Catedrala Patriarhală din București pentru binecuvântare.

10 05 IST 2

La 10 mai 1882, într-o localitate din apropierea Hotinului, într-o familie de profesori, s-a născut Lidia Lipkovska, vestită cântăreaţă  ucraineană. Lidia Lipkovska (1882-1958) a învăţat la gimnaziu în Kameaneţ-Podilski. Cânta în corul bisericesc şi la concertele de binefacere. La vârsta de şaptesprezece ani s-a căsătorit cu un admirator al talentului său şi a plecat cu el la Sankt-Petersburg. A fost o căsătorie nefericită şi soţii au divorţat. Lidia Lipkovska îşi face studiile la Conservatorul din Petersburg. La vârsta de 22 de ani ea obţine un rol de debut în opera „Rigoletto”, care a avut un succes nemaipomenit.  În curând a devenit solistă a Teatrului Mariinski din Petersburg. I-a avut ca parteneri de scenă pe iluştrii Fiodor Şaliapin şi Enrico Caruso. Din 1919 artista Lidia Lipkovska a trăit peste hotare, mai mult în Franţa. În 1937 s-a mutat pe un timp oarecare la Chişinău, activând ca profesoară, apoi a plecat în Beirut. În luna mai a anului 2009, în satul ei de baştină, Babin, regiunea Cernăuţi, vestitei cântăreţe, Lidia Lipkovska i s-a ridicat un monument.

10 05 IST 3

La 10 mai 1894  s-a născut Elvira Popescu, actriță franceză de origine română. Elvira Popescu, alternativ Popesco, (1894-1993) a fost o actriță română de teatru și film, directoare de scenă, care a făcut carieră în Franța. Elvira Popescu, devenită prin căsătorie contesă De Foy, a manifestat încă din copilărie talente scenice: grație în mișcări, prestanță la mers, vioiciune și limpezime în grai, un dar de imitație ascuțit și plin de haz. A absolvit cu brio Conservatorul de Arta Dramatica din Bucureşti și a fost angajată la Teatrul National, unde i s-au dat încă de la începutul carierei sale roluri principale.  A întemeiat  Teatrul Mic  şi Teatrul Excelsior, împreună cu marii actori Ion Manolescu şi Ion Iancovescu. În Franţa a avut o strălucită carieră.

10 05 IST 4a

În ziua de 10 mai  a anului 1940 Winston Churchill devine prim-ministru al Marii Britanii în urma demisiei premierului Neville Chamberlain. Sir Winston Leonard Spencer Churchill (1874-1965) a fost un om politic britanic, prim-ministru al Regatului Unit în al Doilea Război Mondial. Deseori apreciat ca fiind unul din cei mai mari lideri de război ai secolului, a servit ca prim-ministru în două mandate (1940-1945) și (1951-1955). A fost ofițer în Armata Britanică, istoric, scriitor și artist. Este singurul prim-ministru britanic laureat al Premiului Nobel pentru Literatură (în 1953) și a fost prima persoană care a primit titlul onorific de Cetățean de Onoare al Statelor Unite.

10 05 IST 5

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий