La 11 august, stil nou, este sărbătorit Sfântul Ierarh Nifon. Sfântul Ierarh Nifon a fost primul sfânt canonizat pe pământ românesc. Acesta s-a născut în sudul Greciei, în perioada 1434-1440. În anul 1483, Sfântul Ierarh Nifon a fost chemat la slujirea arhierească, în scaunul de Mitropolit al Tesalonicului, iar după un timp scurt, de doar 3 ani, acesta va ajunge să fie patriarh al Constantinopolului. Sfântul Ierarh Nifon a ajuns în Mănăstirea Sfântului Ioan Prodromul, însă după doar doi ani, acesta a fost exilat de turci în Adrianopol. Această exilare l-a făcut pe Sfântul Ierarh Nifon să îl cunoască pe domnitorul Radu cel Mare al Ţării Româneşti, persoană ce îl va aduce pe acest sfânt în Tara Românească, în anul 1504. Acesta se retrage de la Mănăstirea Vatoped din Sfântul Munte, astfel că Sfântul Ierarh Nifon se duce la Mănăstirea Dionisiu, locul în care acesta își dă ultima suflare în anul 1508.
După calendarul bisericesc pe stil vechi, în această zi este prăznuit Sfântul Mucenic Calinic. Sfântul Mucenic Calinic s-a născut în Cilicia. În anul 290, prezent în cetatea Ancira din Galatia, a fost arestat de păgâni şi dus înaintea dregătorului Sacerdon. Când i s-a spus că va fi spus la chinuri dacă nu va lepăda credinţa în Hristos, Sfântul Mucenic Calinic a zis: „Mie dorit îmi este a suferi pentru Domnul meu, precum îi este pâinea celui flămând”. I s-au pus în picioare încălţări de fier, ce aveau cuie pe interior şi aşa a fost fugărit în cetatea Gangra. Dar sfântul umbla că şi cum nu simţea durerea din rănirea picioarelor şi cânta psalmul lui David. Pe drumul spre execuţie i s-a făcut sete. Prin rugăciune, Dumnezeu i-a dăruit apă dintr-o stâncă, iar izvorul acela n-a încetat de atunci a dărui apă, spre pomenirea minunii lui Dumnezeu, care s-a făcut cu rugăciunile mucenicului. A fost aruncat în foc, loc în care şi-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu. Cei ce l-au persecutat au găsit trupul Sfântului Mucenic Calinic neatins de flăcări.
După semnele timpului din această zi oamenii încercau să prezică cum va fi iarna. Dacă în pădure sunt multe ciuperci și pomușoare, iarna va fi lungă și geroasă. Dacă pe călin au început să se înroșească pomușoarele, iarna va fi cu zăpadă și geroasă. Se mai spune că dacă de dimineață este ceață, ziua va fi frumoasă și însorită. Dacă e arșiță în această zi, prima jumătate a lunii septembrie va fi caldă.
Este important să știm că în zilele noastre clima s-a schimbat foarte mult, de aceea unele semne ale timpului nu au valoarea lor inițială.
(T.L.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com