11 iulie în calendarul bisericesc şi în cel popular

11 07 F 1

La 11 iulie, stil nou, este prăznuită Sfânta Eufimia. Sfânta Eufimia a trăit in timpul împăratului Dioclețian între anii 284-305 și a fost omorâtă pentru că a mărturisit credința ei în Iisus Hristos.
Pe data de 11 iulie este pomenită minunea care s-a petrecut la sfintele sale moaște. Pentru a afla dacă învățătura cu privire la cele doua firi din Hristos este adevărată, Sfinții Părinți au scris într-o carte dreapta credință – în Hristos sunt doua firi, unite într-un mod neamestecat, neschimbat, neîmpărțit şi nedespărțit şi ereticii şi-au scris într-o altă carte învățătura lor şi le-au pus pe amândouă pe pieptul Sfintei Eufimia. După câteva zile, au redeschis racla şi au văzut ca la picioarele ei se află cartea ereticilor, iar cea a Sfinților Părinți în mâinile ei.
După calendarul bisericesc pe stil vechi, în această zi este sărbătoarea cinstirii icoanei Maicii Domnului „Trihirussa” – „cea cu trei mâini”. Aceasta se află în paraclisul Sfântul Gheorghe din incinta Mănăstirii Neamţ, ferecată în argint şi foarte veche, mai puţin cunoscută, dar cu o istorie fascinantă. Aceasta icoană a Maicii Domnului este o copie a icoanei Trihirussa, „cea cu trei mâini”, de la Mănăstirea Hilandar din Sfântul Munte Athos. Zugrăvirea celei de-a treia mâini este legată de o minune care s-a întâmplat în viaţa Sfântului Ioan Damaschin, cel care a trăit în secolul al VIII-lea. Sfântul Ioan Damaschin a fost pedepsit de împăratul Leon Isaurul prin tăierea mâinii. Totul s-a întâmplat pentru că acesta era cunoscut ca un apărător al Sfintelor Icoane. Sfântul Ioan a luat mâna sa tăiată şi a mers în faţa acestei icoane. Î-a cerut icoanei să-l vindece, iar Maica Domnului a vindecat mâna Sfântului. Drept mulţumire şi recunoştință, Sfântul Ioan a adăugat la icoana Maicii Domnului, în partea de jos, o mână de argint. Copia sfintei icoane de la Neamţ fost adusă în ţară de Sfântul Cuvios Paisie de la Neamţ, stareţ al Mănăstirii Neamț între anii 1779-1794. O copie a acestei icoane se află în Catedrala Schimbarea la Faţă a Domnului din oraşul ucrainean Cernighiv.
În popor se spune că, dacă în dimineaţa acestei zile plouă, apoi apare curcubeul, vremea se va ameliora. Dacă a încetat să cânte cucul, iarna va fi timpurie.
În natură au avut loc schimbări climatice esenţiale şi unele semne ale timpului din bătrâni şi-au pierdut actualitatea.
(T.L.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com 

Добавить комментарий