La 11 iunie, stil nou, sunt prăznuiţi doi mari sfinți: Sfântul Apostol Vartolomeu și Sfântul Luca al Crimeii. Sfântul Luca al Crimeii s-a născut pe 27 aprilie 1877 și a trecut la cele veșnice în ziua de 11 iunie 1961. Sfintele sale Moaște se află în orașul Sinferopol, Crimeea. În ciuda terorii regimului bolșevic, el a refuzat să facă operații fără a avea în sală icoana Maicii Domnului.
Pentru dragostea și credința lui în Iisus Hristos, el a pătimit mult în temnițele comuniste.
Sfântul Vartolomeu a fost unul dintre cei doisprezece ucenici ai lui Hristos. Împreuna cu Sfântul Apostol Filip și Mariami, sora acestuia, au fost prezenți în cetățile din Siria si Asia de Sus, unde au vestit învățătura lui Hristos. A ajuns apoi în Armenia, unde i-a botezat pe mulți, printre care și pe împăratul armean, Polimie. Dar din porunca fratelui împăratului, Astiagis, a fost prins și i s-a tăiat capul. Creștinii au luat trupul sfântului şi l-au îngropat cu cinste într-un sicriu de plumb.
La 11 iunie, stil vechi, în Ucraina este cinstită Icoana Maicii Domnului „Zidul Neclintit”. Mozaicul acestei icoane se află deasupra principalului altar al Catedralei Sfânta Sofia din Kiev. În decursul unui mileniu, în pofida diferitor evenimente istorice, icoana n-a cunoscut nici o deteriorare. Chipul Maicii Domnului a supravieţuit invazia hoardelor tătare, războaiele din Evul Mediu şi cel de-al Doilea Război Mondial. Pe Icoană Născătoarea de Dumnezeu este redată în veşminte azurii-aurii, cu mâinile ridicate în rugăciune. În popor se spune că atât timp cât va exista Icoana „Zidul Neclintit”, atâta timp va exista Kievul şi Ucraina.
Potrivit calendarului bisericesc pe stil vechi, în această zi este prăznuită Sfânta Muceniţă Teodosia Fecioara. Ea s-a născut în oraşul Tir. În anul 308, în ziua de 2 aprilie a văzut un grup de creștini care se pregăteau a fi duși în fața judecății pentru credința lor. Pentru faptul că Sfânta Teodosia a început să-i încurajeze și să-i fericească pentru pătimirea lor, a fost adusă înaintea guvernatorului Urban care i-a cerut să jertfească la idoli dar a refuzat, mărturisindu-și credința în Hristos. Astfel a fost supusă supliciilor apoi, în cele din urmă a suferit moarte martirică prin înecare.
După semnele timpului din această zi oamenii încercau să prezică starea vremii din zilele următoare, precum şi din luna septembrie. Dacă e zi cu soare luminos, luna septembrie va fi caldă. De sunt mulţi păianjeni, va fi vreme frumoasă. De e arşiţă şi nu adie vântul, va fi furtună sau grindină. Albinele se ascund în stupi, va fi ploaie abundentă. Dacă dimineaţa e ceaţă, recolta de cereale va fi mică.
Din cauza schimbărilor mari în natură, unele din aceste semne ale timpului şi-au pierdut însemnătatea.
(T.L.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com