Personalităţile zilei: 20 mai

20 05 2022 IST 2

La 20 mai 1608  sunt publicate pentru prima dată sonetele lui Shakespeare.  Sonetele lui Shakespeare constituie  o colecţie de 154 de sonete, care discută teme precum trecerea timpului, iubirea, frumuseţea şi mortalitatea. Aceste sonete au fost traduse în română de mai mulţi autori, inclusiv de Nicolae Argintescu-Amza, Ion Frunzetti, Violeta Popa, Radu Ştefănescu şi Gheorghe Tomozei.

La 20 mai 1506 a decedat Cristofor Columb, explorator italian. Cristofor Columb (1451-1506) a fost un navigator italiano-spaniol. A navigat spre vest, pe Oceanul Atlantic, în căutarea unei rute spre India,  dar și-a câștigat reputația descoperind un nou continent, denumit mai târziu, America,   în perioada precolumbiană fiind cunoscută doar Lumea Veche. Prima expediție a lui Columb pleacă la 3 august 1492 din portul Palos de la Frontera cu navele „Santa Maria” – de aproximativ 30 metri lungime care era sub comanda sa, „Pinta” și „Nina” – două caravele mici de aproximativ 15 metri lungime – erau comandate de către Martín Alonso Pinzón și fratele său Vicente Yañez Pinzón și cu 90 de oameni. Este ales pentru traversarea oceanului drumul alizeelor. La 12 octombrie 1492,  la ora 2 noaptea, Rodrigo de Triana – un marinar de pe „Pinta” –  zărește pământul, descoperind astfel Lumea Nouă (America).

20 05 2022 IST 3

La 20 mai 1799 s-a născut Honoré de Balzac, scriitor francez.  Honoré de Balzac (1799-1850) este considerat unul dintre cei mai mari scriitori francezi în domeniul romanului realist, romanului psihologic și al romanului fantastic. În cultura română a avut doi admiratori de valoare, George Călinescu, cel care milita pentru balzacianism în articolele sale teoretice exemplificând tehnica acestuia în romanul „Enigma Otiliei”, și de Mircea Eliade, care în tinerețe și-a dorit să scrie o monografie consacrată operei lui Balzac. Datorită complexității operei sale, Balzac a fost greu de încadrat, atât de critica literară din acea perioadă, cât și de cea de astăzi, ca aparținând unei categorii deja existente, aparte. El a creat un adevărat monument, „Comedia umană”, ciclu în a cărui componență intră 95 de lucrări terminate (nuvele, romane și eseuri) și 48 lucrări neterminate.  La 12 noiembrie 1832 Honoré de Balzac  primește o scrisoare din Ucraina (din Odesa), semnată L’Étrangère (Străina) care se va dovedi a fi Eve Hanska, născută contesă Rzewuska, descendenta unei vechi familii aristocratice poloneze, căsătorită cu Venceslas Hanski, posesorul castelului Wierzchownia, lângă Berdicev.   Această scrisoare marchează începutul unui episod capital în viața lui Balzac. Acesta se va căsători cu contesa Hanska la 14 martie 1850, în biserica Sfânta Varvara din Berdicev.

20 05 2022 IST 4

La 20 mai 1821 Tudor Vladimirescu este arestat în tabăra de la Golești de către Iordache Olimpianul și predat lui Alexandru Ipsilanti, conducătorul mişcării greceşti Eteria. Evenimentele au loc în timpul răscoalei lui Tudor Vladimirescu din Muntenia.

20 05 2022 IST 5

La 20 mai 1928 căpitanul roman Gheorghe Bănciulescu, primul aviator din lume care a zburat cu proteze la ambele picioare, obține locul 1 la concursul internațional aviatic de la Băneasa. Aviatorul își fracturase picioarele în accidentul aviatic de la Hirbun, Cehoslovacia, din septembrie 1926, după care medicii au decis amputarea lor.

20 05 2022 IST 1

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий