Maia Sandu: „Odată cu începerea războiului dintre Federația Rusă și Ucraina, riscurile pentru Moldova există și ele sunt mari”

29 09 2022 F 3

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, consideră că riscul încălcării de către Rusia a neutralităţii Republicii Moldova este posibil, deci, țara ar trebui să se poată apăra. Într-un interviu pentru Jurnal TV lidera de la Chişinău a subliniat: Constituția Republicii Moldova prevede că ţara este neutră. În același timp, dacă alte state nu respectă această neutralitate și atacă, Moldova ar trebui să fie pregătită pentru a se apăra. „Moldova este o țară neutră, dar acum Rusia nu ne respectă neutralitatea și își menține armata pe teritoriul Moldovei”, a accentuat  Maia Sandu. Preşedintele  a adăugat că odată cu începerea războiului dintre Federația Rusă și Ucraina, riscurile pentru Moldova există și ele sunt mari. Totodată, Maia Sandu a exclus posibilitatea de a organiza pseudo-referendumuri în Transnistria, similare celor pe care Rusia le-a desfășurat în teritoriile ucrainene ocupate. „Dar ceea ce face Rusia astăzi în Ucraina este o încălcare clară a dreptului internațional și ar trebui să ne preocupe pe toți”, a subliniat ea. Politicianul crede: conflictul transnistrean are șanse să fie rezolvat, dar pentru aceasta trebuie să existe o „oportunitate geopolitică”. Apariția unei astfel de posibilități va fi condiţionată de victoria Ucrainei în război, consideră  Maia Sandu.

Moldova nu a recunoscut legitimitatea așa-ziselor „referendumuri” organizate de Kremlin pe teritoriile ucrainene. „Aceste pseudo-plebiscite sunt un pretext fals pentru anexarea violentă a teritoriilor suverane ale Ucrainei. Astfel, țara noastră nu recunoaște rezultatele acestor acțiuni ilegale”, a subliniat Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Moldovei, Nicu Popescu.

Reamintim că Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a amenințat că va priva cetățenii țării care vor lupta de partea Rusiei în războiul împotriva Ucrainei, scrie „Dzerkalo tyjnia”.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий