Bugetul pentru finanțarea proiectelor asociațiilor de români din străinătate, de 16 ori mai mare

6 03 2023 F 8

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni deschide oficial sesiunea de finanţare pentru proiecte privind protejarea şi consolidarea identităţii româneşti din afara graniţelor.

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni deschide oficial sesiunea de finanţare pentru proiecte privind protejarea şi consolidarea identităţii româneşti din afara graniţelor.

Bugetul este considerabil mai mare faţă de anii precedenţi.

Realizator (Luminița Voinea): Domnule secretar de stat Gheorghe Cârciu, aţi anunţat oficial deschiderea sesiunii de finanţare nerambursabilă pentru anul 2023. Este vorba despre finanţarea de proiecte pentru protejarea şi consolidarea identităţii româneşti din afara graniţelor. Noutatea şi vestea bună este că bugetul va fi de patru ori mai mare. Ce tip de proiecte se încadrează pentru a primi bani?

Gheorghe Cârciu: Vă mulţumesc pentru invitaţie şi mă bucur că am ocazia, pe intermediul postului dvs., să transmit tuturor românilor de pretutindeni o primăvară frumoasă, gânduri bune, cu multă sănătate şi putere de muncă. Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a dat startul la sesiunea de finanţare nerambursabilă pentru anul 2023 şi îi invit pe această cale pe toţi reprezentanţii mediului asociativ românesc din străinătate să aibă iniţiativă şi să vină spre noi cu propuneri de proiecte. Referitor la pilonii de finanţare vorbim aici de educaţie, cultură, spiritualitate şi tradiţie, mass-media şi societate civilă. În acelaşi timp, avem un buget de patru ori mai mare. Sigur că acest buget este conform bugetului total de anul trecut, care, împreună cu rectificarea bugetară, am ajuns la 64 de milioane de lei; bugetul iniţial, 13 milioane de lei, în acest an avem un buget de 16 ori mai mare. Cred că este un succes şi ne dorim să venim în sprijinul românilor, aşa cum ne-am propus, acolo unde nevoile sunt concret.

Realizator: Domnule secretar de stat, vorbiţi despre o serie de noutăţi faţă de anul trecut. În afară de această mărire a plafonului, care sunt cele mai importante modificări în acest ghid de finanţare? Ce s-a schimbat? Ce trebuie să ştie asociaţiile de români?

Gheorghe Cârciu: Ghidul este clar şi accesibil, încercând să fie un instrument mai util atât pentru scrierea unui proiect, cât şi pentru decont, iar plafoanele domeniilor de finanţare au fost substanţial mărite. Prin mărirea acestor plafoane se intenţionează finanţarea unor proiecte de avergură, cu un grup ţintă numeros, cu un impact mai mare asupra comunităţii. S-a ţinut cont de analizele făcute în teritoriu, de nevoile şi aşteptările exprimate de reprezentanţii comunităţilor cu care suntem într-un contact permanent. Un aspect important care trebuie avut în vedere este perioada de depunere a proiectelor, care este una limitată, cu scopul motivării şi încurajării depunerilor de proiecte consistente pentru întregul an, dar aceasta poate fi prelungită în funcţie de condiţiile de la acel moment, bineînţeles, cererea de finanţare va rămâne deschisă.

Realizator: Presupun că toate datele pentru aceste finanţări se găsesc pe site-ul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni. Finanţările sunt aşteptate cu mult interes de asociaţiile de români, pentru că au nevoie de acţiuni, de întâlniri, de evenimente culturale pentru a menţine identitatea, limba română în afara graniţelor, aşa că e important să spunem cui se adresează finanţarea, mai precis cine se poate înscrie pentru a beneficia de banii din această sesiune?

Gheorghe Cârciu: Finanţarea se adresează tuturor asociaţiilor nonguvernamentale din afara graniţelor, şi nu doar, şi celor din interiorul graniţelor, care vin în sprijinul românilor care trăiesc în afara graniţelor. Sigur că acest ghid este făcut simplificat, foarte explicit, trebuie doar accesat, studiat serios şi dacă sunt nelămuriri trebuie să luăm contact la numerele noastre de telefon, prin adresele noastre de mail, la Departament (DPRP nr.r).

Realizator: Din păcate, avem o comunitate de români chiar în vecinătatea noastră, vorbesc de românii din Ucraina. Sunt foarte greu încercaţi de război, au mare nevoie de ajutor în această perioadă. Vă adresaţi cu programe speciale, acestei comunităţi, sau pot şi ei depune proiecte pentru aceste fonduri?

Gheorghe Cârciu: Da, pot să depună proiecte pentru aceste fonduri. Mai mult decât atât, sunt anumite proiecte care sunt dedicate românilor din Ucraina. Avem un program nou de granturi care sprijină românii din Ucraina pentru nevoi imediate, datorită războiului. Avem un program care vine în sprijinul profesorilor care învaţă copiii din comunităţile româneşti în limba română, sprijin pentru profesori, şi sigur avem acele burse, care de acuma sunt o normalitate şi le repetăm în fiecare an pentru elevii clasele I — IV care învaţă în limba română.

Realizator: Ştiu că aţi fost în ultima perioadă în multe vizite, practic aţi avut întâlniri faţă în faţă cu românii noştri aflaţi departe de ţară. V-aţi fixat câteva priorităţi pentru anul 2023, destul de dificil din punct de vedere economic?

Gheorghe Cârciu: Fiecare an este atipic, şi, aş spune eu, toate tipurile de acţiuni care vin în sprijinul românilor de pretutindeni sunt priorităţi pentru departamentul nostru, respectiv, cele care vizează domeniile de finanţare, educaţie, cultură, mass media, spiritualitate, tradiţie, societate civilă. Aşadar, sunt posibilităţi de finanţare pentru asociaţiile de români, inclusiv pentru cele din Ucraina.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI

Добавить комментарий