Maia Sandu: Rusia vrea să folosească Republica Moldova împotriva Ucrainei, în același mod în care Kremlinul folosește Belarusul

30 03 2023 F 8
Maia Sandu a declarat că Rusia încearcă să răstoarne guvernul de la Chișinău, iar autoritățile moldovenești au dovezi ale unor astfel de acțiuni, scrie „Evropeiska pravda” cu referire la
NewsMaker. „Este clar că Rusia încearcă să stabilească un guvern pro-rus la Chișinău pentru a folosi Moldova împotriva Ucrainei, așa cum se întâmplă, de exemplu, în cazul Belarusului”, a spus Președintele. Ea a reamintit declarația recentă a președintelui rus, Vladimir Putin, despre intenția de a amplasa arme nucleare tactice pe teritoriul Belarusului. „Este exact ceea ce vrea să facă Rusia în cazul Moldovei. Cu toate acestea, astăzi în Moldova există un guvern independent ales de cetățenii săi, care lucrează întru binele cetățenilor și al Moldovei, deci nu poate fi folosit în modul în care conducerea pro-rusă l-ar folosi”, a subliniat Maia Sandu.
Anterior, Moldova a cerut UE să impună sancțiuni oligarhilor care, potrivit acesteia, cooperează cu Rusia în incitarea la violență și răsturnarea guvernului. După aceea, mai mulți miniștri ai afacerilor externe ai țărilor UE – în special, Franța și Estonia – au susținut apelul Chișinăului.
Declarația Moldovei a apărut pe fundalul planului dezvăluit al Kremlinului de destabilizare a situației din țară, care a inclus controlul asupra sferei politice, șantaj energetic și tensiuni crescute în Transnistria. Oficial, Moscova a negat „planul de destabilizare a Moldovei”, spunând că acestea sunt declarații „absolut fără temei”.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий