La 13 iulie, stil nou, este sărbătorit Soborul Sfântului Arhanghel Gavriil. Sunt pomenite toate minunile săvârșite de Sfântul Arhanghel Gavriil. Sărbătoarea datează din secolul al IX-lea.
Sfântul Arhanghel Gavriil este Arhanghelul bunelor vestiri. El a fost ales și trimis de Dumnezeu la Fecioara Maria pentru a-i vesti taina cea mare a venirii pe lume a Domnului. A adus vestea zămislirii Maicii Domnului lui Ioachim si Anei. I-a vestit în templu Sfântului Zaharia că soția sa îl va naște la bătrânețe pe Sfântul Ioan Botezătorul. Sfântul Arhanghel Gavriil a fost cel care a rostit pentru prima dată numele lui Iisus. A fost cel care a dat nume Sfântului Ioan Botezătorul. A vestit pastorilor nașterea lui Iisus Hristos și a fost primul care a cântat: „Slava întru cei de sus lui Dumnezeu şi pe pământ pace, între oameni bunăvoire!» (Luca 2, 14). Sfântul Arhanghel Gavriil a fost cel care descoperit magilor taina întrupării. El l-a liniștit pe Iosif când a vrut să o lase pe Fecioara Maria. I-a poruncit să fugă în Egipt cu Pruncul şi să se întoarcă din nou în Nazaret.
După calendarul bisericesc pe stil vechi, la 13 iulie este prăznuit Soborul celor 12 Apostoli ai Mântuitorului Iisus Hristos, aceștia fiind cei care au luptat împotriva fariseilor în numele credinței, în cele din urmă pierzându-și viața în chinuri groaznice. Puțină lume știe că doi dintre aceștia au murit la fel ca Isus. Fiecare dintre cei 12 Apostoli are o zi în care este pomenit în Biserica Ortodoxă, dar sunt cinstiți împreună pe 30 iunie, pe stil nou, şi la 13 iulie, pe stil vechi. Aceștia sunt Petru, Iacov al lui Zevedeu, Ioan, Andrei, Filip, Bartolomeu, Matei, Toma, Iacov al lui Alfeu, Tadeu, Simon Cananeul și Matia. Sfântul Apostol Andrei, unul dintre cei 12 Apostoli pomeniți în această zi, a fost primul chemat de Mântuitor, acesta fiind fratele Sfântului Apostol Petru (Simion). Andrei este ocrotitorul României, în timpul vieții sale propovăduind religia creștină în Bitinia, în toate părțile de lângă Marea Neagră și în Sciţia (o parte din teritoriul de astăzi a Ucrainei). Sfântul Apostol Filip era din aceeași cetate cu Andrei și Petru, el fiind cel care l-a adus în fața lui Isus Hristos pe Natanail. Acest sfânt a fost ucis de păgâni în Ierapoli din Frigia, murind în chinuri groaznice după ce a fost răstignit cu capul în jos. Sfântul Apostol Toma este cel care a pipăit rănile Domnului Nostru după învierea Acestuia. Tot el a fost cel care a propovăduit credința partenilor, midenilor, perşilor, ircanilor, bactrilor şi brahmanilor, cât și în multe părţi ale Indiei. Sfântul Apostol Matei, fratele lui Iacov al lui Alfeu, a fost primul care a scris despre viața lui Hristos. Tot el a fost cel care a scris Sfânta Evanghelie în limba evreiască propovăduind pe Hristos în toată Etiopia.
Semnele timpului din această zi arată că, dacă e senin iar florile stau închise, în curând va ploua. Dacă pe călin sunt multe pomuşoare, iarna va fi aspră. Dacă dimineaţa a căzut rouă, va fi arşiţă şi vreme uscată. De e zi posomorâtă, iar albinele şi fluturii continuă să zboare, nu va ploua.
În natură au avut loc schimbări climatice esenţiale şi unele semne ale timpului din bătrâni şi-au pierdut actualitatea.
(T.L.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com