14 mai în calendarul bisericesc și în cel popular

14 05 F 1

La 14 mai, stil nou, este prăznuit  Sfântul Mucenic Isidor din Hios. Sfântul Mucenic Isidor din Hios a trăit în zilele împăratului Deciu, fiind de loc din Alexandria Egiptului. Dorind împăratul încă din primul său an de domnie să-și reformeze armata din temelii și, astfel, să o reorganizeze, a trimis în insula Chios (sau Hios) din Marea Egee pe tribunul Numerian cu porunca de a încorpora pe toți tinerii înscriși în armată. Printre ei se afla și Sfântul Isidor, un tânăr simplu care trăia în rugăciune, post și înfrânare. După o vreme, împăratul Deciu a dat ordin ca toți soldații din armată să aducă jertfă zeilor, pentru a-i ajuta în lupte, iar cei ce nu o vor face să fie obligați prin chinuri și tortură.

Pentru că n-a dorit să facă acest lucru și pentru că se purta cuminte și atent față de ceilalți, Sfântul Isidor a fost pârât că este creștin și a fost chemat la judecată în fața lui Numerian, mărturisind fățiș și fără nicio rezervă dreapta credință. Lui Isidor i s-a cerut să renunțe la credința creștină și să jertfească idolilor. Deoarece a refuzat s-o facă, Sfântul Isidor a fost condamnat la moarte în anul 251.

După calendarul bisericesc pe stil vechi, la 14 mai este sărbătorit Sfântul Proroc Ieremia, cel care a trăit în vremea celor mai mari tulburări din istoria evreilor când se pregăteau dărâmarea Templului şi a Ierusalimului şi ducerea poporului evreu în robia Babilonului, care avea să dureze 70 de ani. Sfântul Proroc Ieremia era din Anatot, cetatea preoţilor, în partea lui Veniamin, cetate departe de Ierusalim ca la trei mile. Tatăl său se numea Helchie şi era mai marele preoţilor. Ieremia a fost ales şi sfinţit proroc din pântecele maicii sale, precum Însuşi Domnul i‑a prezis despre aceasta: „Înainte de a te fi zămislit în pântece te‑am cunoscut, şi înainte de a ieşi din pântece te‑am sfinţit şi te‑am rânduit proroc pentru popoare”  (Ieremia 1, 5). Prorocul Ieremia a trăit în vremea celor mai mari tulburări din istoria evreilor. Sfântul Proroc Ieremia a fost supranumit  profet al lacrimilor  sau al  plângerilor, deoarece a plâns pentru poporul iudeu care se depărtase de Dumnezeu şi slujea idolilor, atrăgându‑şi astfel pedeapsa divină.

În credința poporului Prorocul Ieremia era considerat ocrotitorul ogoarelor și grădinilor. Se mai crede că, dacă pe brazi au apărut conuri noi, se poate semăna orice cultură, căci pe urmă va fi târziu. Roua de dimineață prevestește vreme senină și caldă pentru săptămâna următoare. Dacă în această zi e furtună, a doua jumătate a lunii mai va fi cu furtuni. De e timp urât, iarna va fi geroasă și aspră. Dacă la apus de soare norii sunt portocalii, vremea se va răci. Dacă au apărut țânțarii, în curând va sosi vara adevărată.

Se va ține cont și de faptul că, din cauza schimbărilor climaterice din ultimul timp, unele din aceste semne nu mai sunt actuale.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com  

Добавить комментарий