15 ianuarie în calendarul bisericesc şi în cel popular

15 01 2023 F 1

Potrivit Calendarului Creștin Ortodox pe stil nou, la 15 ianuarie este sărbătorit Sfântul Cuvios Pavel Tebeul. Sfântul Cuvios Pavel Tebeul s-a născut în Tebaida din Egipt, unde a primit o educație aleasă și a crescut cu frică de Dumnezeu.  La vârsta de 15 ani, Sfântul Pavel a rămas orfan. Tot atunci au început și persecuțiile împotriva creștinilor din ordinul împăratului Deciu.

De aceea, Sfântul Pavel a lăsat toată averea şi celelalte lucruri lumeşti și s-a retras în pustie, locuind într-o peșteră săpată în stâncă. Așadar, vreme de 90 de ani, acesta a dus viață de pustnic, în post și rugăciune. La vârsta de 114 ani, Cuviosul Pavel s-a mutat la Domnul și a fost îngropat de Sfântul Antonie, care a fost ajutat să sape groapa de doi lei din pustiu.

La 15 ianuarie pe stil vechi este cinstit Sfântul Silvestru. El s-a născut în Roma cea veche şi a fost crescut de mic în credinţa creştină, învăţând carte şi purtări bune de la preotul Cvirin. Ajungând în vârstă şi-a arătat dragostea către Dumnezeu şi către aproapele prin ajutorarea şi apărarea celor prigoniţi pentru credinţă. Pentru faptele lui alese şi pentru viaţa lui îmbunătăţită, după moartea lui Miltiade, a fost hirotonit episcop al Romei vechi, cu învoirea tuturor.  Păstoria lui s-a arătat pilduitoare: a dat rânduieli bune Bisericii şi preoţilor şi a apărat Dumnezeirea Mântuitorului împotriva hulitorilor, dovedindu-le din Scriptură că Iisus Hristos este Dumnezeu adevărat şi om adevărat, născut din Fecioară, cum au grăit proorocii. La adânci bătrâneţi episcopul Silvestru a trecut la Domnul, în anul 335.

Sfântul Silvestru este considerat vindecător de orice boli. La icoana lui sunt citite rugăciuni pentru sănătate. Pe timpurile vechi, în Ucraina, de exemplu, de ziua Sfântului Silvestru erau gătite bucate din carne de pasăre.

După comportarea păsărilor domestice, oamenii căutau să prezică starea vremii. Dacă găinile se duc la culcare devreme, se aşteaptă geruri mari. Dacă ele nu ies din poiată, vremea se va răci. Vremea se va schimba şi în cazul dacă ziua a fost senină, iar spre seară au apărut pe cer nori.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий