16 noiembrie: sărbători și semne ale timpului

 

La 16 noiembrie, după calendarul pe stil nou, este sărbătorit Sfântul Apostol şi Evanghelist Matei, autorul primei Evanghelii. Sfântul Apostol și Evanghelist Matei este unul dintre cei doisprezece Apostoli aleși de Iisus Hristos. Înainte de a ajunge Apostol, a fost vameș și se numea Levi. Sfântul Apostol şi Evanghelist Matei, înainte de botez, era vameş la lacul Ghenizaret sau Marea Galileei. El încasa taxa cuvenită stăpânitorului roman de la negustorii care treceau lacul Ghenizaretului. El era originar din Capernaum și era fiul lui Alfeu.  Conform tradiției creștine, Matei este autorul primei Evanghelii. Eusebiu și Sfântul Epifanie mai mărturisesc că Matei a scris Evanghelia în limba aramaica și în limba greacă. Sfântul Apostol a murit ca martir în Etiopia, fiind ars pe rug de păgâni. Deşi în tradiția creștină se spune că Sfântul Apostol Matei a scris mai întâi Evanghelia în limba ebraică, acest text iniţial nu s-a păstrat. Dar Sfântul Apostol Matei a rescris Sfânta Evanghelie, în greacă. Astfel că, Evanghelia se adresa tuturor neamurilor, nu doar iudeilor.

În această zi, potrivit calendarului după stil vechi, este cinstită Sfânta Ana, fiica cneazului Kievului, Vsevolod Yaroslavovici. În tradiția populară i se spune „Ana cea rece”, deoarece la această dată începeau gerurile adevărate și cădea prima zăpadă. În această zi erau culese și înghețate pentru iarnă diferite pomușoare.

Semnele timpului arată că dacă vântul adie dinspre sud, vin gerurile, iar dacă dinspre vest – vor cădea ploi și va fi ceață. Dacă dimineața este ger, în curând va ninge. Dacă apa s-a acoperit cu gheață, e semn de belșug pentru anul următor.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий