17 decembrie în calendarul bisericesc și în cel popular

17 12 Ф 1

La 17 decembrie, pe stil nou, este cinstit Sfântul Daniel, care face parte din cei patru mari prooroci ai Vechiului Testament, alături de Proorocul Isaia, Ieremia și Iezechiel.  În limba evreiască, Daniel înseamnă „Dumnezeu este judecătorul meu“. Sfântul Daniel este pomenit împreună cu cei trei tineri sfinți, Anania, Azaria și Misail. Cu ajutorul lor, a arătat pe Dumnezeu iudelor, ca singurul Dumnezeu adevărat, făcător de minuni.  Daniel s-a născut și a trăit cu 460 de ani înainte de Hristos. Când Ierusalimul a fost cucerit de împăratul Nabucodonosor, Daniel şi tinerii Anania, Azaria şi Misail  au fost luați robi. Pentru că nu s-au închinat unei statui a împăratului, cei trei tineri au fost aruncați într-un cuptor încins. Datorită credinței lor, Dumnezeu va preface focul în rouă. Motivul pentru care nu a fost aruncat și Daniel a fost acela că el primise numele Baltazar de la Asfanez, de la Asfanez, conducătorul eunucilor de la palatul lui Nabucodonosor, iar la babilonieni numele acesta era de o mare cinste, asociat cu nume de Dumnezeu.

În această zi, pe stil vechi, este prăznuită  Sfânta Muceniţă Varvara. Sfânta Varvara a trăit în timpul împăratului Maximian (284-305), în localitatea Heliopolis. Din cauza frumuseţii sale trupeşti, tatăl său Dioscor o ţinea închisă într-un turn înalt. Acest tată păgân considera că poporul nu este vrednic să vadă frumuseţea fiicei sale. În acest turn, Sfânta Varvara le vesteşte păzitoarelor ei adevărul despre zei: „Zeii pe care îi cinsteşte tatăl meu sunt făcuţi de mâini omeneşti. Pe cei de aur şi de argint i-au făcut argintarul şi pe cei de piatră i-a făcut pietrarul, iar pe cei din lemn i-a cioplit teslarul. Deci, cum acei zei făcuţi au putut zidi această luminată înălţime cerească şi o frumuseţe ca aceasta pământească, neputând ei singuri nici umbla cu picioarele, nici lucra cu mâinile?». Sfânta Varvara este considerată ocrotitoarea femeilor, în deosebi a celor gravide şi căsătorite. Ei i se roagă pentru binele şi buna înţelegere în familie.

Calendarul popular pentru această zi conţine următoarele semne ale timpului: dacă cerul e senin, în curând va fi ger. Dacă de ziua Sfintei Varvara e cald, următorul an va fi bogat în recolte. Dacă e ger, iarna va fi lungă şi geroasă. Vântul din est aduce ger. Dacă la apus de soare cerul e roșu, vremea se va încălzi. Cum e starea vremii în această zi, așa va fi și luna mai. De e vreme noroasă, se așteaptă ninsori.

Unele din aceste semne ale timpului și-au pierdut actualitatea din cauza schimbărilor mari de climă.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий