17 noiembrie în calendarul bisericesc și în cel popular

17 11 Ф 1

Potrivit calendarului creștin ortodox pe stil nou, la 17 noiembrie  este sărbătorit Sfântul Grigorie Taumaturgul, făcătorul de  minuni. El s-a născut într-o familie păgână din Nicsar (în Turcia de azi). A trăit în timpul împăratului Aurelian (270-275). Grigorie a studiat retorica, latina și dreptul în orașul natal. După care, ajunge ucenicul lui Origen, se convertește la creștinism, iar la botez își schimbă numele din Teodor în Grigorie.  Conform tradiției creștine, Grigorie Taumaturgul a luptat împotriva ereziilor din vremea sa și a participat la sinodul de la Antiohia din 265.  Datorită credinței sale, Dumnezeu l-a înzestrat pe Sfântul Grigorie cu facerea de minuni, și astfel a primit și numele de Taumaturgul (făcătorul de minuni).

La 17 noiembrie, după stil vechi, sunt cinstiţi Mucenicii Nicandru şi Ermeu. Ei au fost hirotoniți de Sfântul Apostol Tit.  Acești sfinți, dezlipind pe mulți de idoli și apropiindu-i de Hristos, au fost pârâți la Libaniu, comitele cetății, care i-a chinuit în felurite chipuri. Fiind încă în viață, i-a băgat într-o groapa și i-a acoperit cu pământ. Și așa cu acea cumplită și nesuferită silă, și-au dat sfintele lor suflete lui Dumnezeu.

De obicei, la această dată ziua este posomorâtă. Dacă băltoacele s-au acoperit cu gheaţă, în decembrie va cădea multă zăpadă. Ceaţa de dimineaţă prevesteşte vreme caldă în continuare. Dacă pomii sunt încărcaţi de promoroacă, în curând vor veni gerurile. Dacă raţele sălbatice rămân să ierneze pe meleagurile noastre, iarna va fi moale.

Se știe că în ultima vreme clima s-a schimbat mult și unele semne ale timpului nu mai sunt actuale.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий