La 18 decembrie, stil nou, este venerat, mai ales de ortodocşii români, Sfântul Daniil Sihastrul. El s-a născut la începutul secolului al XV-lea, într-un sat din apropierea orașului Rădăuți. Numele său de botez a fost Dumitru. La vârsta de 16 ani, a fost călugărit cu numele David la Mănăstirea „Sfântul Nicolae” din Rădăuți. După o perioadă, s-a mutat la Mănăstirea Sfântul Laurențiu de lângă satul Vicovu de Sus. Pentru că voia mai multă liniște sufletească, a îmbrăcat schima cea mare, primind numele de schimnic de Daniil și s-a retras într-o zonă împădurită și greu accesibilă de pe valea pârâului Vițău în apropierea localității Putna de azi. Acolo, Sfântul Daniil a găsit o stâncă în care a săpat un loc pentru rugăciune, ferit de restul oamenilor. În peșteră se pot observa astăzi pronaosul, naosul și altarul, iar dedesubt o încăpere, săpată tot în piatră, care îi slujea drept chilie. La această peșteră a fost vizitat de Ștefan cel Mare în anul 1451, după uciderea tatălui său Bogdan al II-lea, la Reuseni. Sfântul Daniil i-a prezis că în curând va deveni domnitor al Moldovei, ceea ce s-a și întâmplat în anul 1457. De-a lungul vieții, Sfântul Daniil a vindecat oameni bolnavi, a alungat demoni și a alinat suferințele multor creștini.
În această zi, după calendarul bisericesc pe stil vechi, este cinstit Sfântul Sava, care şi-a consacrat viaţa slujirii lui Dumnezeu şi oamenilor. El a contribuit la deschiderea câtorva mănăstiri şi lavre. A înfiinţat Mănăstirea Ierusalimului. Sfântul Sava a plecat la cele veşnice la vârsta de 94 de ani. În secolul al XII-lea, trupul Sfântului Sava a fost luat de cruciaţi şi dus în Veneţia. Acesta a fost adus înapoi în Mănăstirea Sfântul Sava cel Sfinţit abia după înţelegerea dintre Papa Paul al VI-lea şi Patriarhul ortodox grec Atenagora, în 1965.
Potrivit calendarului popular, dacă în această zi zăpada începe să se topească, în următoarele zile vremea va fi caldă. Dacă focul în sobă e de culoare roşie, se aşteaptă geruri. Dacă fumul se lasă la pământ, va fi timp urât.
(T.L.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com