Înfrângerea Rusiei în războiul cu Ucraina a fost inevitabilă, dar s-a dovedit a fi și mai tragică decât se aștepta

18 12 2022 F 2

Cele zece luni de război s-au dovedit a fi mai tragice pentru armata rusă decât se aștepta, constată „New York Times” într-un articol de investigație cu referire la generalul rus în retragere Leonid Ivashov, scrie „Dzerkalo tyjnia”.

În ianuarie, când Statele Unite au avertizat că o invazie rusă a Ucrainei este iminentă, Ivaşov a avertizat într-o scrisoare deschisă că folosirea forței împotriva Ucrainei amenința „existența Rusiei ca stat”. Într-un interviu telefonic recent, el a spus că avertismente similare au fost exprimate și de oficialii militari ruși la acea vreme. În opinia lor, victoria în Ucraina era imposibilă, dar conducerea militaro-politică le-a spus să nu-și facă griji și a promis că războiul va fi o plimbare ușoară pentru armata rusă.

Consecințele unei astfel de supraevaluări a propriilor forțe au devenit deja tragice pentru Rusia: generalii și soldații ucraineni au învins un inamic mult mai mare și mai puternic. La rândul său, Occidentul, încurajat de succesele Ucrainei, îi furnizează arme din ce în ce mai puternice. „Niciodată în istoria sa Rusia nu a luat decizii atât de stupide. Din păcate, astăzi a câștigat prostia – prostia, lăcomia, dorinţa de răzbunare și chiar răutatea”, a spus Ivaşov.

În timp ce Kremlinul încearcă să prezinte înfrângerea din Ucraina ca o consecință a confruntării cu NATO, acuzând „Occidentul colectiv” care ajută Ucraina de „cinism și sete de sânge”, unii dintre susținătorii războiului din stadiul inițial încep deja să accepte ideea înfrângerii. Fostul parlamentar și separatist ucrainean, Oleg Țariov, care înainte de invazie a fost identificat de serviciile speciale americane drept un lider marionetă pe care Kremlinul l-ar putea pune la putere după capturarea Ucrainei și care a fost sesizat de trădare în Ucraina, nu mai crede în victorie. „Am fost acolo. Am luat parte la invazie”, a spus Ţariov în timpul unui interviu telefonic.  Astăzi Țariov consideră că încetarea ostilităților și fixarea realizărilor Rusiei în forma lor actuală este o victorie. „Pierdem Ucraina. Am pierdut-o deja”, a declarat Tsariov.

Cu toate acestea, în ciuda unei serii de înfrângeri rușinoase pe front, Vladimir Putin nu planifică să se retragă și este gata să sacrifice 300.000 de soldați ai săi de dragul scopului său iraţional.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий