18 noiembrie: sărbători şi semne ale timpului

18 11 2022 F 1

Pe data de 18 noiembrie, stil nou,  creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Mucenic Platon. El s-a născut în Galatia, mai exact în cetatea Anghira. Sfântul Mucenic Platon era un mărturisitor al învățăturii lui Hristos dintotdeauna. Acesta e și motivul pentru care a fost supus la diverse chinuri, la porunca guvernatorului Agripin.  Sfântul Mucenic Platon a fost nevoit să treacă prin groaznice chinuri.

La 18 noiembrie, pe stil vechi, este cinstit Sfântul Iona, Arhiepiscopul Novgorodului.  Rămas orfan devreme, el a fost adoptat de o văduvă evlavioasă care trăia în Novgorod. Ea l-a crescut pe copil şi l-a trimis la şcoală. Fericitul Mihail din Mânăstirea Klops, care l-a întâlnit pe Iona pe stradă, i-a prezis că va deveni Arhiepiscop de Novgorod. Iona a primit tunderea în monahism la Mânăstirea din pustia Otnia, la 50 kilometri de oraş, şi a devenit stareţ al acestei mânăstiri.  În 1463 Arhiepiscopul Iona a construit prima biserică închinată Sfântului Serghie de Radonej, în regiunea Novgorod.

Potrivit tradiţiei populare, în această zi gospodinele găteau bucate folosind ridichea. Semnele timpului arată că dacă a nins, iarna va fi cu multă zăpadă. Cerul senin prevesteşte că în curând vremea se va răci. Dacă noaptea a fost ceaţă, vremea posomorâtă se va menţine pe o perioadă mai îndelungată. Dacă dimineaţa este promoroacă, în curând se va încălzi.

(T.L.) 

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий