Problema grădinițelor de copii în satele noastre este una oportună. Sunt localități, unde locuri la grădiniță nu ajung pentru toți copiii din sat, și invers – există local și nu sunt copii.
La Marșinți problema pare a fi rezolvată. Grădinița din localitate este asigurată cu toate cele necesare, în afară de aceasta ea de mai mult timp este considerată o instituție preșcolară- model pentru raionul Noua Suliță. Cu toate că unii părinți își duc odraslele la grădinițele din centrul raional, cea din Marșinți rezistă concurenței. Mai mult decât atât, concurența este un factor benefic pentru întregul colectiv de educatoare și dădace.
În afară de aceasta, marșințenii au noroc de un primar gospodar, competent și energic, care își iubește satul și poartă grija celor mari și celor mici – domnul Gheorghe Nichitovici. Iată, zilele acestea, lângă grădinița de copii a fost amenajat un teren de joacă. El a fost amenajat cu participarea părin- ților, care doresc ca micuții lor să se simtă bine.
O altă grădiniță-model funcționează în localitatea Dranița. Inundațiile din 2008 au dus la ruinarea edificiului grădiniței de copii și atunci, cu participarea nemijlocită a sătenilor, a fost transformată în grădiniță o altă încăpere. Au fost create condiții excelente pentru copiii satului.
– Grădinița noastră este frecventată de 52 de copii, precizează șefa acestei instituţii preşcolare, doamna Angela Gherdic. Și acum, în perioada de toamnă-iarnă condițiile la grădiniță sunt minunate. De ele are grijă și conducerea Comunității teritoriale unite Mămăliga, din care face parte și satul nostru. Pot să spun că la toate cele șapte instituții preșcolare de pe teritoriul comunității situația este bună.
La evidență în satul Dranița sunt mai mulți copii de vârstă preșcolară, însă unii dintre ei se află cu părinții peste hotare. Alți preșcolari au rămas în seama bunicilor.
– Bunicii au grijă de ei mai mult chiar decât părinții, observă doamna Angela Gherdic. În genere, toți părinții țin la odraslele lor, la instituția unde aceștia sunt educați.
Deseori grădinița este comparată cu o casă unde poposesc basmele.
– În educația copiilor basmele joacă un mare rol, spune doamna Angela Gherdic. Cărți ilustrate în limba română nu prea avem, ne folosim de cele vechi. Dar pentru a găsi ceva interesant pentru copii, ne folosim de site-urile din Moldova și România. Aceeași situație este și în celelalte grădinițe din raion. Mai vine în ospeție şi doamna Zinaida Smochină-Rotaru din satul vecin Costiceni, care scrie poezii pentru copii, și ne aduce câte o carte. Dar aceasta e puțin.
Da, poveștile românești ajung la grădinițele din satele noastre. Dar numai cele din Internet. Cărțile cu basme frumos ilustrate au uitat drumul spre ele. Este problema pe care trebuie s-o rezolve cei maturi și cu posturi de răspundere.
Vasile Carlașciuc