Scriitoare ucraineană: Studierea limbilor minoritare în școli este periculoasă (VIDEO)

niţoi

„Majoritatea țărilor nu introduce limbile minorităților în curriculumul școlar. Ei  consideră că acest lucru poate genera separatism. În acest sens suntem un exemplu excelent. În Crimeea și în estul țării majoritatea școlilor rusești, iar limba ucraineană a fost redusă la minimum. Prin urmare, războiul a ajuns anume acolo”, a spus scriitoarea ucraineană Larisa Niţoi în cadrul unei emisiuni difuzate la postul de televiziune ZIK.

Ea consideră că Ucraina trebuie să corecteze situația prin promovarea unei politici umanitare pro — ucrainene.

„Din păcate,  actuala putere susține și face concesii minorităților. Ucrainenii sunt discriminați și nimeni nu-i aude. Ungaria ne blochează la nivel internațional în NATO. În același timp, Groisman cumpără plăci intelectuale interactive în Ungaria, care costă peste o sută de milioane de grivne”, spune înfuriată Niţoi.

„Cred că toată Europa și secretarul general al NATO  se fac într-o ureche. Adică, faceți-vă ordine pe pământul vostru! Ei nu au de gând să intervină, iar noi le facem plecăciuni. Dacă ne v-om apăra opinia proprie, atunci ungurii se vor  obișnui și vor vedea că modelul funcționează. Ei nu își vor pierde limba, dar au șansa de a cunoaște o altă limbă — ucraineana. Dar problema este că ungurii nu pot permite ucrainizarea pentru că s-a investit mult în aceste zone”, subliniază scriitoarea Larisa Niţoi.

Добавить комментарий