La 2 decembrie, după calendarul bisericesc pe stil nou, este prăznuit Sfântul Proroc Avacum. El a trăit cu 600 de ani înainte de nașterea lui Iisus Hristos, a fost fiul lui Asafat și făcea parte din neamul lui Simeon. În viața sa, Avacum a prorocit despre robia Ierusalimului, despre pustiirea bisericii și luarea poporului în robie. S-a stins din viață cu doi ani înainte ca iudeii să se întoarcă din robie. Trei capitole din cartea sa se regăsesc în Vechiul Testament. Potrivit Sinxarului, se spune că în timp ce „odată el a făcut fiertura și a dumicat pâine în vas și a zis către cei din casă: „Eu mă duc departe și de voi zăbovi, voi să duceți pâine secerătorilor”. A ieșit din casă și îngerul Domnului i-a ieșit în cale și i-a spus: „Avacume, du prânzul pe care-l ai lui Daniil în Babilon, în groapa cu lei”. Sfântul a fost dus în Babilon, deasupra gropii, în sunetul duhului său, departe și Sfântul Proroc Avacum a strigat: „Daniile, Daniile, primește prânzul pe care ți l-a trimis ție Dumnezeu». Și Daniil a zis: „Ți-ai adus aminte de mine, Dumnezeule și n-ai lăsat pe cei ce Te iubesc pe Tine”. Daniil a mâncat, Iar îngerul lui Dumnezeu iarăși a pus pe Avacum la locul lui în pământul iudaic.
În această zi, pe stil vechi, este sărbătorit Sfântul Avdie, considerat unul dintre cei 12 proroci mai mici. El a trăit în secolul al VI-lea înainte de nașterea lui Iisus Hristos. Lăsând slujba împăratului, Avdie și a mers în urma Sfântului Proroc Ilie, luând duhul prorociei, ca cel ce păzise și hrănise pe prorocul Domnului și ca cel ce urmase prorocului.
Sfântul Proroc Avdie era din pământul Sichem, dintr-un sat care se numea Vitaharam și slujea la curțile împăraților lui Israil, fiind ispravnic al casei împărătești a lui Ahav. Iar din tinerețile sale se temea foarte mult de Domnul. Apoi, când poporul Israil se depărtase de Dumnezeu și se închina idolului Baal, Avdie slujea adevăratului Dumnezeu al părinților săi, Care a mântuit pe Israil din Egipt, trecându-l prin Marea Roșie.
Semnele din bătrâni arată că dacă în această zi ninge și adie vântul, atunci iarna va fi lungă și geroasă, iar primăvara târzie. Cerul senin prevestește înghețuri. Vremea posomorâtă este semn că în curând se va încălzi. Dacă păsările zboară mai pe jos, vor cădea precipitații. Dacă vântul și-a schimbat direcția, se va schimba și starea vremii. Dacă a căzut multă zăpadă, la anul viitor vor fi geruri aspre.
Este important să știm că în natură au avut loc mari schimbări climaterice și unele din aceste semne ale timpului și-au pierdut actualitatea.
(T.L.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com