20 mai în calendarul bisericesc și în cel popular

20 05 F 1

La 20 mai, stil nou,  sunt cinstiți Sfânta Lidia și Sfântul Mucenic Talaleu. Sfânta Lidia din Filipi este cunoscută ca prima creștină din Europa. Din Faptele Apostolilor (capitolul al 16-lea) se spune că după ce Sfântul Pavel predica mai multor femei care erau strânse la un râu de lângă cetatea Filipi, Lidia, o femeie care era vânzătoare de porfira, din cetatea Tiatirelor, a crezut

în Iisus Hristos și a spus ca își dorește să devină creștină. Potrivit Sfintei Scripturi, „Acesteia Dumnezeu i-a deschis inima ca sa ia aminte la cele graite de Pavel” (Faptele Apostolilor 16, 14). Sfânta Lidia primește botezul de la Sfântul Apostol Pavel și în casa acesteia se formează prima comunitate creștină din Europa. Sfântul Talaleu a trăit în perioada împăratului Numerian (283-284). Tatăl său era Veruchie, iar mama sa, Romilia. A ajuns să fie medic, făcând bine bolnavilor fără a cere lucruri în schimb. Când Îl mărturisește pe Iisus Hristos, judecătorul a poruncit torționarilor, Alexandru și Asteriu, să îi perforeze genunchii și să îl agațe de un copac. Dumnezeu i-a orbit pe cei doi torționari, și în loc sa-l mutileze pe Talaleu, au găurit o scândură. Drept pedeapsă, torționarii au fost chinuiți și biciuiți, crezându-se că au făcut acest lucru intenționat. După această minune, cei doi au devenit creștini și au fost omorâți prin tăierea capului. Sfântul Talaleu a fost chinuit de nenumărate ori și în cele din urmă a primit cununa muceniciei prin tăierea capului. Moaștele Sfântului Talaleu se pot găsi în biserica Sfântul Agatonicu din Constantinopol.

În această zi, după calendarul bisericesc pe stil vechi, este pomenit Sfântului Mucenic Acachie. El a trăit în zilele lui Maximian împăratul şi era capadocian de neam, centurion în cohorta Martesienilor. Deci fiind adus înaintea tribunului Firmus şi mărturisind numele lui Hristos, a fost chinuit foarte mult, apoi a fost trimis la alt judecător Vivian, care l-a dus şi cu alţii legaţi la Bizanţ. Şi chinuindu-l cu cumplite bătăi l-a băgat în temniţă, unde arătându-i-se îngerii l-au făcut sănătos. După aceea alt judecător Falchian, a poruncit să i se taie capul.

Semnele timpului din această zi arată cum va fi vremea până la finele lunii mai și în luna septembrie. Se știe că, dacă rândunelele zboară pe sus, vremea va fi senină, iar dacă pe jos, va ploua. De plouă în această zi, luna septembrie va fi caldă. Dacă curcubeul se arată dimineața, e a vreme ploioasă, iar dacă spre seară – va fi vreme senină.  Se consideră că apa în această zi are proprietăți curative.

În zilele noastre au avut loc mari schimbări climatice și unele din aceste semne nu mai sunt actuale.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий