21 noiembrie în calendarul bisericesc și în cel popular

21 11 Ф 1

La 21 noiembrie, stil nou, creştinii ortodocşi prăznuiesc Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Este  comemorată aducerea Fecioarei Maria la Templu de către părinţii ei, Sfinţii Ioachim şi Ana. Arhiereul Zaharia a închinat-o pe Maica Domnului în Sfânta Sfintelor, locul cel mai sfânt din Templu, unde numai arhiereul intră o singură dată pe an. Fecioara Maria a stat în Templu timp de 12 ani. În tradiţia populară, Intrarea în Biserică a Maicii Domnului este cunoscută şi sub denumirea de Sărbătoarea Luminii. Deşi nu instituită oficial, sărbătoarea a existat înainte de secolul al VI-lea. Există astfel o menţiune a ei din secolul al IV-lea, făcută de Sfântul Grigorie de Nyssa. Data de 21 noiembrie reprezintă data sfinţirii unei biserici cu acest hram în 543 (biserica ridicată de Iustinian cel Mare lângă zidul ruinat al Templului). Biserica a rânduit ca pe 21 noiembrie să fie dezlegare la peşte.

La 21 noiembrie, după calendarul bisericesc pe stil vechi, sunt cinstiţi Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil. Este ultima mare sărbătoare a sfinților înainte de începerea Postului Crăciunului. Cu toate acestea, spre deosebire de restul sfinților din calendar ortodox, arhanghelii nu sunt persoane canonizate odată cu trecerea la cele veşnice, ci sunt recunoscuţi ca îngeri. Se crede că la originea sărbătorii, care datează din secolul al V-lea, a stat sfinţirea unei biserici închinată Arhanghelului Mihail de către împăratul roman Arcadicus (396-408) din Constantinopol. Ulterior, în calendare a fost pomenit şi Arhanghelul Gavriil. Arhanghelii, în viziunea populară, asistă la judecata de apoi, sunt patroni ai casei, ard păcatele acumulate de patimile omeneşti şi purifică, prin post, conştiinţele. Sfântul Arhanghel Gavriil este considerat mesagerul veştilor bune, întrucât el a fost cel care le-a vestit Sfinţilor Părinţi Ioachim şi Ana naşterea Fecioarei Maria. În timp ce Arhanghelul Mihail este cel care transmite rugăciunile adresate de credincioşi Tatălui ceresc şi este cel dintâi dintre îngerii păzitori care s-a luptat cu îngerii răzvrătiţi împotriva lui Dumnezeu.

Din această zi, potrivit tradiţiei populare, încep gerurile şi îngheţurile. Dacă dimineaţa este ger, în lunile decembrie şi ianuarie va fi multă zăpadă. Ceaţa deasă prevesteşte încălzirea vremii. Dacă e lapoviţă, iarna va fi ploioasă. Dacă dimineața a nins, așa va fi vremea și de Paști. De e vreme caldă, iarna va fi lungă și cu zăpadă.

Unele din aceste semne ale timpului din vechime și-au pierdut actualitatea din motivul că clima din zilele noastre s-a schimbat.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com  

Добавить комментарий